Terug

Ziekenhuisbedden worden echt slim
Job Gutteling

16 december 2018

Ziekenhuisbedden worden echt slim

Berichten

Hill-Rom en EarlySense zijn een partnerschap aangegaan om contactloze patiëntenmonitoring mogelijk te maken in een ziekenhuisbed. Dit brengt pro-actief handelen steeds meer binnen handbereik.

Sensoren

Het Smart+ bed van fabrikant Hill-Rom is uitgerust met de EarlySense-sensor, waarmee de hartslag en de ademhalingsfrequentie van de patiënt kunnen worden gevolgd terwijl ze onzichtbaar onder de matras liggen. De sensor meet meer dan 100 keer per minuut een aantal vitale parameters en biedt live gegevens die ingezien kunnen worden op een centrale server, inclusief waarschuwingen wanneer de waarden buiten de vooraf gedefinieerde normen komen. De bedrijven hopen dat het nieuwe bed artsen in staat zal stellen spoedgevallen van patiënten sneller aan te pakken dan voorheen. Ook helpt het wanneer er geen snoeren in de weg zitten mocht er toch een spoedbehandeling nodig zijn.

 

Verbeterde uitkomsten

Claims van Hill-Rom zijn specifieke verbeterde klinische uitkomsten die met deze technologie zijn aangetoond, zoals het helpen verminderen van sterfte gerelateerd aan "code blue" -gebeurtenissen (verzamelnaam voor levensreddende interventies) met 83 procent en hartstilstanden met 86 procent. Bovendien meldden clinici dat de totale verblijfsduur van het ziekenhuis met 9 procent was verminderd en dat Intensive Care ligtijd met 45 procent was afgenomen.

Verschillende klanten van EarlySense hebben gemeld dat het systeem ook heeft geholpen bij het vroegtijdig opsporen van sepsis. Dit is een aandoening die, wanneer niet snel onderkend en behandeld, levensbedreigend kan zijn.

 

De nieuwe norm?

"Geen enkele patiënt mag achteruitgaan zonder voorafgaande waarschuwing in de ziekenhuisomgeving. Continue meting van de vitale functies zou de standaard moeten zijn van de klinische praktijk in de Verenigde Staten, "verklaarde Dr. Frank Overdyk, anesthesist en expert op het gebied van ademhalingsproblemen. "Gebeurtenissen zoals opioïde-geïnduceerde ademhalingsproblemen en onnodig verlies van mensenlevens zijn niet langer aanvaardbaar gezien de beschikbaarheid van continue monitoring van vitale functies."

Toon alle referenties

Auteur