Overzicht

Tweede plaats op RoboCup German Open met zorgrobot AMIGO

12 mei 2017

Tweede plaats op RoboCup German Open met zorgrobot AMIGO

Actueel

TU/e-roboticacollectief Tech United heeft met zorgrobot AMIGO de tweede plaats behaald in de @Home-League van de RoboCup German Open in Magdeburg. Het resultaat is een opsteker voor het team. Bij aanvang van het toernooi was de software van AMIGO nog niet helemaal op orde door een gebrek aan mankracht in de aanloop naar RoboCup German Open. Toch waren de inspanningen van TU/e-roboticacollectief Tech United met AMIGO genoeg om de regerend wereldkampioen, ToBi uit Bielefeld, te verslaan.

Officieuze EK voor zorgrobots

De RoboCup German Open is dit jaar het enige Europese RoboCup-toernooi waar deelgenomen kan worden aan de @Home-League. Het geldt daardoor als het officieuze EK voor zorgrobots, en is een serieuze krachtmeting voor het WK, eind juli in Nagoya, Japan.

 

 

Teamleider Matthijs van der Burgh kijkt na het resultaat in Duitsland met toegenomen vertrouwen vooruit naar ‘Japan’. “De winnaar, Homer uit Koblenz, was nu echt beter. Wij kunnen de komende maanden nog veel vooruitgang boeken en dan zit het er wel in dat we in Japan van ze winnen.”

 

Ondanks het feit dat Tech United de vorige twee jaren de eerste plaats pakte op het EK, valt deze tweede plaats niet tegen. Het team vertrok niet met erg hoge verwachtingen naar Magdeburg, omdat het team niet op tijd de nodige veranderingen en innovaties had kunnen doorvoeren. Dat het team toch de tweede plaats heeft behaald is het resultaat van de inzet van het team.

 

Van der Burgh: “We hebben er echt het uiterste uit geperst. We hebben tijdens het toernooi nog nieuwe vaardigheden kunnen implementeren. AMIGO kan nu bijvoorbeeld uit zijn camerabeelden de skelethouding van mensen herkennen. Hij kan nu heel duidelijk zien of iemand zwaait of wijst. En dat helpt bij het uitvoeren van opdrachten.”

 

@Home-League

De @Home-League is een competitie voor robots die dienen als hulp-in-huis. Het doel is betaalbare en betrouwbare robots te ontwikkelen die zelfstandig mensen thuis kunnen helpen zodat ze bijvoorbeeld langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Het Eindhovense team was in 2014 en 2016 tweede op het WK, en hoopt dit jaar in Japan voor het eerst de wereldtitel te behalen.

 

Bron: TU/e

https://www.tue.nl/universiteit/nieuws-en-pers/nieuws/07-05-2017-zorgrobot-amigo-behaalt-tweede-plaats-op-robocup-german-open/

Toon alle referenties

Auteur