Het medische-technologiebedrijf Motek en de TU Delft hebben een looprevalidatiesysteem ontwikkeld waarmee patiënten min of meer vrij kunnen rondlopen.
Doel van het systeem
Het Rysen-systeem lijkt op een conventionele valbescherming waarbij een patiënt in een tuigje aan een kabel hangt. Het nieuwe systeem is echter vooral bedoeld om gedoseerde krachten in opwaartse en zijwaartse bewegingen uit te oefenen. Met het systeem kan de patiënt uitgedaagd worden om zelf oefeningen te doen. Ondersteuning bij de beweging vindt alleen plaats waar dat nodig is. Oefenen met obstakels of traplopen is ook mogelijk.
Geef de patiënt de ruimte
Er wordt al lang gewerkt aan robotsystemen voor looprevalidatie, maar die richtten zich vooral op het eindeloos maken van de juiste loopbeweging. De laatste jaren groeit het idee dat het beter is om de patiënt vooral de ruimte te geven om fouten te maken door hem alleen te ondersteunen waar nodig en te zorgen dat hij altijd veilig is. Dit lijkt meer op wat een therapeut doet. Praktijktests moeten de komende jaren uitwijzen of deze aanpak inderdaad werkt.
Rails aan het plafond
Het systeem gebruikt twee lange rails die aan het plafond hangen, waar de patiënt op vier punten aan vastzit. Door daar op de juiste manier aan te trekken, kunnen alle benodigde krachten worden uitgeoefend. De ontwerpers konden het vermogen laag houden door verschillende typen motoren voor opwaartse en zijwaartse krachten in te zetten. Daardoor kan het vermogen het apparaat overweg met normale netspanning.
Samenwerking tegen dwarslaesie
De ontwikkeling van het systeem staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een consortium met het Zwits-Nederlands GTX Medical. Die onderneming werkt aan een therapie om mensen met een lage dwarslaesie weer te laten lopen. Evengoed kan het Rysen-systeem los daarvan worden ingezet voor looprevalidatie na bijvoorbeeld beroertes, het leeuwendeel van de revalidatiepatiënten.
Bron
Dit artikel is oorspronkelijk overgenomen van Mechatronicamachinebouw.nl