Het UMCG Centrum voor Revalidatie in Groningen gaat vanaf juni een exoskelet gebruiken voor de revalidatie van patiënten met een gedeeltelijke verlamming.
Alleen bij uitzicht op herstel
Daarmee is het UMCG het eerste revalidatiecentrum in het land. Het exoskelet ondersteunt de loopfunctie van mensen met een verlamming met behulp van een kunststof ‘harnas’, sensoren en elektromotor.
Het revalidatiecentrum van UMCG zet het hulpmiddel in eerste instantie in voor patiënten met een zogeheten incomplete dwarsleasie. Daarbij zijn de spierfunctie en aansturing vanuit de hersenen niet zodanig beschadigd dat er geen uitzicht is op herstel.
Met het exoskelet kunnen deze patiënten eerder beginnen met hun training en ook intensiever oefenen dan met de gangbare therapie, zegt revalidatiearts Marga Tepper van het UMCG. Dat bevordert het herstel of behoud van de loopfunctie. Dit eerste exoskelet is volgens Tepper nadrukkelijk alleen bedoeld voor revalidatie. Jaarlijks kunnen enkele tientallen patiënten er tijdelijk mee trainen.
Nog niet voor permanente verlamming
Ook rolstoelers met een permanente dwarsleasie kunnen weer lopen met een exoskelet. Maar zolang het peperdure hulpmiddel niet wordt vergoed door de verzekeraars, ziet het UMCG geen nut om het ook voor die doelgroep aan te bieden. Na hun training zou hun fysieke vooruitgang weer wegzakken, tenzij ze zelf de aanschaf bekostigen.
Toch is de stichting Walk On nu al enthousiast dat het UMCG het hulpmiddel als eerste revalidatiecentrum omarmt. Oprichter Dennie Jager werpt zich met zijn stichting op als promotor en fondsenwerver voor het exoskelet.
Fondsen en samenwerking gezocht
De jonge rolstoeler zamelde vorig jaar al genoeg geld in voor een eerste exoskelet en hoopt binnenkort een tweede te kunnen aanschaffen. Zijn stichting zou die beschikbaar willen stellen aan patiënten die na hun revalidatie verder willen trainen. Vooralsnog concentreert het UMCG zich op het eigen programma, maar Tepper sluit samenwerking in de toekomst niet uit.
Volgens verzekeraars is het medisch nut wetenschappelijk nog onvoldoende aangetoond, maar Jagers eigen ervaring leert dat het exoskelet grote winst oplevert voor conditie en welzijn. De rolstoel blijft weliswaar nodig, maar regelmatig trainen vermindert klachten als spierspasmen en -pijn, darmproblemen en overgewicht. Walk On zit inmiddels op een kwart van de benodigde 100.000 euro voor een tweede, verstelbare exoskelet dat gebruikt kan worden door meerdere rolstoelers, al of niet van het UMCG.
Dit artikel is overgenomen van: www.dvhn.nl/groningen/ (2019)