Diabetespatiënten van Erasmus MC kunnen zelfstandig periodieke metingen uitvoeren die nodig zijn voor het beoordelen van hun gezondheidssituatie. Zo kunnen ze zelf een foto maken van het oog en van de voeten. Erasmus MC ontwikkelde daarvoor in nauwe samenwerking met Joop Wallenburg een innovatief DiabetesStation. Dat maakt het mogelijk om in de toekomst een goede zorg te garanderen aan een sterk groeiende groep patiënten met diabetes.
Nieuwsbericht
Eric Sijbrands, bedenker van het meetstation en internist bij Erasmus MC: “Het aantal patiënten met diabetes neemt zo snel toe, volgens voorzichtige schattingen zelfs 1,5 miljoen in 2025, dat de komende jaren kwalitatief goede diabeteszorg niet meer aan alle patiënten is te garanderen. We zullen met minder mensen meer moeten doen en daar zijn innovatieve oplossingen voor nodig. Daarom is dit meetstation ontwikkeld waarmee patiënten met diabetes zelf belangrijke metingen kunnen verrichten, zoals het gewicht, de bloeddruk en het suikergehalte in het bloed. Het voordeel is dat er voor de metingen geen artsen of verpleegkundigen nodig zijn. Deze tijdsbesparing zorgt ervoor dat de behandelend arts zich vervolgens bij het consult volledig kan richten op het bespreken van een persoonlijk behandelplan. Bovendien heeft de patiënt een actievere rol, wat hem meer grip op zijn ziekte geeft. Ik verwacht dat patiënten daardoor beter in staat zijn hun persoonlijk behandelprogramma te volgen.”
Het diabetes meetstation werd ontwikkeld door Erasmus MC in nauwe samenwerking met Joop Wallenburg. Bij het meetstation staat de patiënt centraal, het is zeer eenvoudig in gebruik en hygiënisch. Via een beeldscherm met touchscreen wordt de patiënt volledig begeleid bij de metingen. Dit kan nu al in acht talen, waaronder Engels, Spaans, Turks en Marokkaans. Alle gegevens worden getoetst aan grenswaarden voor deze patiënt die vooraf zijn ingevoerd. Als deze worden overschreden, geeft het systeem direct informatie over de gevaren daarvan of adviezen over voeding en beweging. Eventueel wordt direct verwezen naar de behandelend arts voor een vervroegd consult, de arts wordt daarvan per mail op de hoogte gebracht. De patiënt kan zonder tijdsdruk alle informatie rustig tot zich nemen.”
Een ander voordeel van het meetstation is dat de gegevens op een veilige manier worden opgeslagen en gekoppeld aan het Ziekenhuis Informatiesysteem en aan Huisartsen Informatiesystemen. Zo ontstaat een overzichtelijk totaalbeeld voor zorgverleners en voor de patiënt zelf, die vanuit huis online toegang heeft tot zijn eigen gegevens.
Het DiabetesStation wordt nu ingezet in het Erasmus MC. In de zomer komt het breder beschikbaar voor patiënten en zorginstellingen in heel Nederland. De drempel om het station te gebruiken moet zo laag mogelijk worden, met een beperkte reisafstand en op goed toegankelijke locaties.