Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze maatschappij en ook in de zorg! Het zal je niet ontgaan zijn: er ontstaan steeds meer Green Teams in de zorg. In dit artikel geeft Else de Ridder van Green Care Academy jou vijf tips om aan de slag te gaan met een Green Team!
Wat is een Green Team?
Een Green Team is een team van ca. vier tot acht mensen die aan de slag willen met duurzaamheid. Zo simpel is het! Deze teams bevinden zich vaak op een afdeling, maar er zijn ook ziekenhuizen die een Green Team hebben voor heel het ziekenhuis. Op dit moment zijn er naar schatting zo’n 200 Green Teams in Nederlandse ziekenhuizen. En wij zijn niet de enigen: ook in bijvoorbeeld Engeland en Amerika zijn Green Teams in de zorg actief.
Wat doet een Green Team?
Een Green Team geeft bekendheid aan het onderwerp duurzaamheid op de afdeling en voert zelf ook projecten uit. Deze projecten hebben als doel om de afdeling te verduurzamen én om duurzaamheid een zichtbare plek op de afdeling te geven.
Enthousiast? Mooi! Met deze 5 tips maakt ook jouw Green Team een vliegende start.
Tip 1: inventariseer wie met jou een Green Team wil starten
Wellicht een open deur, maar het succes van een Green Team zit ‘m in het woordje ‘team’. Door een groep enthousiaste mensen om je heen te verzamelen en samen met dit onderwerp aan de slag te gaan, heb je direct een grotere impact en meer zichtbaarheid op jouw afdeling. Het is fijn als dit een multidisciplinair team is, bestaande uit bijvoorbeeld artsen, verpleegkundigen, onderzoekers en een leidinggevende. Mik hierbij op een team bestaande uit zo’n 4-8 personen. Bekijk ook per project of je nog andere mensen buiten je Green Team nodig hebt om jouw project tot een succes te maken, zoals de manager logistiek of afval van jouw ziekenhuis, infectiepreventie, etc.
Tip 2: onderzoek welke ergernissen er heersen op jouw afdeling
Een verandering doorvoeren op een afdeling in een ziekenhuis is niet altijd even makkelijk. Maar, dit wordt een stuk makkelijker als jouw oplossing een ergernis wegneemt. Ergeren jullie je bijvoorbeeld aan lichten die altijd aan blijven staan, koffiebekertjes die na een keer worden weggegooid, of al het plastic afval wat in het restafval verdwijnt? Houd met elkaar een brainstorm om er achter te komen waar jullie ergernissen zitten en ga daarmee aan de slag.
Tip 3: kies welke projecten je wel én niet gaat doen
Na de brainstorm volgt een grote valkuil voor Green Teams: té veel willen doen. Als Green Team moet je keuzes maken. Je kan niet met alles aan de slag gaan! Maak een afweging op basis van de verwachte impact, de haalbaarheid voor het Green Team, en de zichtbaarheid van een project. Denk bij impact bijvoorbeeld aan het volgende: qua duurzaamheid gaat het veel meer opleveren als je het gebruik van behandeltafelpapier afschaft, dan wanneer je dit papier gaat recyclen. Wat betreft haalbaarheid kan je je afvragen of jullie idee binnen jullie eigen invloedssfeer ligt. Zo heeft een Green Team meer te zeggen over het inkoopbeleid op de eigen afdeling dan op het parkeerbeleid van het ziekenhuis. En extra belangrijk voor startende Green Teams: werk aan projecten die zichtbaar zijn! Afval scheiden of een campagne over duurzaam vervoer naar je werk zijn heel zichtbaar, het optimaliseren van de ventilatie is minder zichtbaar.
Tip 4: werk planmatig
Bij het uitvoeren van een duurzaamheidsproject komt nogal wat kijken. Je moet er aan denken om de juiste mensen bij je project te betrekken en jouw project goed te communiceren naar de rest van jouw afdeling en ziekenhuis. Idealiter doe je ook een nulmeting en controlemeting, zodat je weet wat jouw inspanningen hebben opgeleverd. Je kan natuurlijk je eigen structuur maken, maar er zijn ook workshops en boeken beschikbaar waarmee je planmatig leert werken.
Tip 5: geef bekendheid aan jouw Green Team op jouw afdeling
Misschien wel de belangrijkste tip die ik je kan geven: zorg voor veel zichtbaarheid en bekendheid van het Green Team op de afdeling. Jullie doel is immers om duurzaamheid meer te laten leven op de afdeling. Maak bijvoorbeeld posters met duurzame tips, organiseer challenges, geef verdiepend onderwijs over bepaalde onderwerpen, of nodig een gastspreker over een duurzaam onderwerp uit. Doe dit vooral op een luchtige en leuke manier, zo krijg je de meeste mensen mee met de groene beweging.
Ik wens je veel succes en vooral veel plezier met het starten van jouw Green Team! Neem ook eens een kijkje op www.greencareacademy.nl voor veel (gratis) informatie voor Green Teams.
Dit is een herplaatsing van een artikel dat op 24 augustus 2022 op MTIntegraal verscheen.