Terug

IBM Watson nog lang niet vlekkeloos?
Redactie MTIntegraal

10 augustus 2018

(Laatst aangepast: 19-09-2018)

IBM Watson nog lang niet vlekkeloos?

Berichten

Computable en Statnews berichten dat het Artifical Intelligence (AI) platform Watson van IBM nog onveilig is en verkeerde kankerbehandelingen heeft aangeraden. Het platform wordt via wetenschapsartikelen en patiëntcasussen geleerd. Deze patiëntcasussen komen niet van over de hele wereld maar worden aangebracht door het Amerikaanse ziekenhuis Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK). De aanbevelingen zijn dus hierop gebaseerd en sterk afhankelijk van de behandelvoorkeuren van het MSK.

Uitdagingen voor succesvol gebruik van deze technologie liggen vooral in de verschillende behandelrichtlijnen over de gehele wereld die nogal eens uiteenlopen. Nu wordt veel gebaseerd op de Amerikaanse manier van behandelen en dan vooral de behandelingen in het Memorial Sloan Kettering Cancer Center. De artikelen berichten over nogal wat incorrecte suggesties gegeven door Watson for Oncology. In een niet gepubliceerd onderzoek in Denemarken zou het zelfs gaan om een percentage van slechts 33 procent waarbij Watson en de artsen het eens waren over de te geven behandeling.

 

Artificial Intelligence lijkt een veelbelovende techniek om artsen en patiënten te ondersteunen in de beslissing voor de te volgen behandeling maar zal nog verder ontwikkeld moeten worden en gevuld worden met meer data om daadwerkelijk een toegevoegde waarde te krijgen in het behandelproces van Nederlandse patiënten.

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/zorg/6423079/250449/ibm-watson-kiest-voor-verkeerde-kankerbehandelingen.html 

 

https://www.statnews.com/2017/09/05/watson-ibm-cancer/

 

Toon alle referenties

Auteur

Lees meer over