Terug

Health Hub Roden: spil in innovatieve medische technologie
Redactie MT-Integraal

16 april 2018

Health Hub Roden: spil in innovatieve medische technologie

Berichten

Health Hub Roden staat midden in de wereld van medische technologie en Healthy Ageing. We vormen een ‘hub’: een verbindende schakel tussen ondernemers, kennisinstellingen en de overheid. Die verbinding maken we door ons netwerk, ons kapitaal en onze kennis in te zetten. En door het beschikbaar stellen van onze faciliteiten. Samen met ondernemers, kennisinstellingen en de overheid werken we aan hetzelfde doel: het verbeteren van de kwaliteit van leven dankzij innovatie. Hanzehogeschool Groningen is als projectpenvoerder verantwoordelijk voor Health Hub Roden.

Leren met de praktijk

In Health Hub Roden wordt theorie in de praktijk gebracht. Studenten, docenten, lectoren en andere personen verbonden aan het onderwijs (hbo en mbo) zijn welkom op onze werkvloer. Daar wordt geleerd tussen en met de ondernemers. Een inspirerende kijk op het echte werkveld.

 

Vragen van bedrijven

We helpen ondernemers op weg naar een antwoord op hun (onderzoeks)vraag. Studenten en docenten uit ons netwerk gaan op zoek naar innovatieve oplossingen. Maar we weten ook de weg naar de juiste informatie en organisaties. Bijvoorbeeld als het gaat om subsidies en patenten.

 

Aanbod faciliteiten

Health Hub Roden biedt fysieke ruimte en faciliteiten voor bijeenkomsten en evenementen, laboratoria (medisch microbiologisch, (bio)analytisch en chemisch) en een FabLab (met o.a. 3D-printers). Studenten, onderzoekers, bedrijven, overheden en andere partijen kunnen hier gebruik van maken.

 

Projecten

In onze vestiging in Roden wordt een veelheid aan projecten uitgevoerd, gericht op medische technologie en healthy ageing.

Mooi voorbeeld is de ontwikkeling van een instructie inhalator door een student HBO Mechatronica van de Hanzehogeschool bij het farmaceutisch bedrijf PureIMS (Pure Inhalation Medication Systems) in Roden. PureIMS maakt de Twincer, een inhalator gevuld met een medicijn tegen agressieve bacteriën in de longen. Belangrijk voordeel van deze inhalator is dat het innemen van de medicatie weinig tijd kost, maar het vereist wel een bepaalde techniek. Om die goed de knie te krijgen heeft de gebruiker een hulpmiddel nodig. De student ontwikkelde een instructie-Twincer zonder medicatie, waarmee patiënten getraind worden om de Twincer op de juiste manier te gebruiken. De productontwikkeling vond plaats in het FabLab (Fabrication Laboratory) van Health Hub Roden.

 

Enkele cijfers

Health Hub Roden bestaat sinds maart 2016. Tot nu toe hebben 5000 studenten gebruik gemaakt van de faciliteiten en hebben we zo’n  4000 andere bezoekers mogen ontvangen (ondernemers, docenten, zorgmedewerkers). Health Hub heeft 64 partners. Wij brengen ideeën, ontwikkelingen en kennis samen!

 

Toon alle referenties

Auteur