Terug

Robotische microchirurgie
Liset Noltes

10 juli 2024

(Laatst aangepast: 12-07-2024)

Robotische microchirurgie

Medische robots kunnen operaties nauwkeuriger maken, de kans op complicaties verkleinen en de hersteltijd verkorten. Ze helpen chirurgen op plaatsen te komen die zonder robot onbereikbaar zijn en bieden comfort tijdens urenlange operaties die anders in een bijna onmogelijke lichaamshouding uitgevoerd moeten worden. MUSA is een (super)microchirurgische robot die de arts assisteert bij het aan elkaar hechten van de allerkleinste anatomische structuren.

Go where no human has gone before

Microchirurgie is een medisch specialisme waarin zeer bekwame chirurgen vaat- en zenuwverbindingen maken tussen structuren kleiner dan één millimeter. Deze structuren zijn zo klein dat de chirurg een microscoop gebruikt zodat de anatomische structuren die aan elkaar gehecht moeten worden goed zichtbaar zijn. Zo wordt de chirurg geholpen met het kijken naar de kleinste structuren die voor het blote oog niet goed te zien zijn, wat bijdraagt aan de precisie van de operatie. Naast de ogen hebben de handen ook een limiet van wat menselijk mogelijk is. Wanneer er heel precieze bewegingen gemaakt worden, zijn de trillingen in de hand (tremor) zichtbaar en dit zorgt voor een beperkte nauwkeurigheid. MUSA vergroot de precisie van de chirurg door de handbewegingen van de chirurg te schalen, de chirurg kan grote bewegingen maken met de handen en deze worden door de robot geschaald naar een kleine beweging van het chirurgisch instrument. Daarnaast filtert MUSA de hand tremor. Hierdoor assisteert MUSA in het mogelijk maken van submillimeter precisie, zodat lymfevaten, zenuwen en bloedvaten van minder dan een millimeter kunnen worden gehecht.

MUSA-3 bestaat uit twee delen, de Console (links) en de Robot (rechts). De bewegingen van de chirurg gemaakt met de joysticks van de Console worden verkleind en tremor wordt gefilterd. Dit resulteert in een kleine en precieze beweging van het chirurgisch instrument in de Robot.

Er zijn vele indicaties waarvoor een microchirurgische robot gebruikt kan worden, bijvoorbeeld na trauma of na het verwijderen van een tumor kan er een wond ontstaan die het lichaam zelf niet meer geneest. Deze wond kan dichtgemaakt worden met lichaamseigen weefsel, de vrije lap. De bloedvaten van de vrije lap moeten worden aangesloten op de bloedvaten bij de wond. Dit gebeurt door middel van microchirurgie. Een andere indicatie is na borstamputatie. Na een borstamputatie kan er vochtophoping ontstaan in de arm. Het vocht wordt in dat geval niet meer goed afgevoerd door de lymfevaten. Door een nieuwe verbinding te maken van de lymfevaten kan het vocht afgevoerd worden waardoor de zwelling en pijn afnemen. Deze lymfevaten zijn zo klein dat microchirurgie nodig is bij het maken van deze verbinding, lymfoveneuze anastomose, Daarnaast kunnen er ook zenuwen aan elkaar worden gehecht door middel van microchirurgie, bijvoorbeeld bij een ongeluk tijdens het snoeien in de tuin of verbouwing waarbij een grote snee in de hand is ontstaan of bij het aanzetten van een vinger. Er worden op nog veel meer plekken in het lichaam microchirurgie gedaan, zoals aan de ogen of hersenen, ook hier is precisie van groot belang. De gebruikte hechtdraden zijn vaak niet dikker dan de gemiddelde menselijke haar.

Het getoonde microinstrument houdt een naald vast die gebruikt wordt voor het aan elkaar hechten van de kleinste anatomoische structuren. Vaak zijn de gebruikte hechtdraden niet dikker dan de gemiddelde menselijke haar.

Maak de weg vrij voor een robot die voldoet aan de behoefte van de chirurg

MUSA is ontstaan uit een samenwerking vanuit Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+) en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De chirurgen wilden de Davinci robot gebruiken voor microchirurgie, maar concludeerden dat deze robot te groot was en te veel kracht gebruikte om zulke nauwkeurige operaties te doen. Uit de samenwerking tussen MUMC+, TU/e en een PhD-student is Microsure ontstaan, het bedrijf dat MUSA ontwikkelt. MUSA-2 is de eerste CE-gecertificeerde microchirurgische robot die gebruikt wordt in klinische studies in MUMC+ en Uppsala University Hospital. De robot wordt gebruikt voor lymfoveneuze anastomose, digital nerve repairs, vrije lap reconstructie van de extremiteiten en vinger reïmplantatie. De chirurgische feedback verkregen tijdens deze klinische studies speelt een cruciale rol voor de ontwikkeling van de nieuwste microchirurgische robot.

 

Musa-3 helpt de chirurg om een bovenmenselijke nauwkeurigheid te halen

MUSA-3 bouwt voort op de successen van MUSA-2 en biedt daarnaast verbeterde dexteriteit en stabiliteit waardoor met gemakt verschillende wondvlakken bereikt kunnen worden. De chirurg zit ergonomisch in een console en kijkt naar het scherm van een digitale/hybride microscoop. MUSA-3 is nog nauwkeuriger dan haar voorganger waardoor de kwaliteit van de microchirurgie naar een hoger niveau getild kan worden. Ook in deze nieuwste robot worden de eigen herbruikbare instrumenten van de chirurg gebruikt. MUSA-3 is nog in ontwikkeling en is bijna klaar voor klinisch gebruik. 

 

Het aan elkaar hechten van de kleinste anatomische structuren maakt voor de patiënt het grootste verschil. Microsure blijft zich samen met de microchirurgen inzetten voor de beste uitkomst voor de patiënt. Voor meer informatie over Microsure kijk op de website of volg Microsure op LinkedIn

De eigen instrumenten van de chirurg worden gebruikt in MUSA-3.

Toon alle referenties

Auteur