Terug

Veel nieuwe technologieën in het nieuwe endoscopieplatform EVIS X1 van Olympus: smullen voor technicus en endoscopist
Juul Dings

23 december 2020

(Laatst aangepast: 07-01-2021)

Veel nieuwe technologieën in het nieuwe endoscopieplatform EVIS X1 van Olympus: smullen voor technicus en endoscopist

Publicaties

Het endoscopiesysteem EVIS X1 van Olympus introduceert een reeks innovatieve en gebruiksvriendelijke technologieën voor detectie, karakterisering en behandeling van maag-, long- en darmaandoeningen. De belangrijkste technologieën zijn TXI (Texture and Color Enhancement Imaging, het ‘nieuwe witte licht’), RDI (Red Dichromatic Imaging) en EDOF (Extended Depth of Field). Olympus combineert hiermee geavanceerde kennis, ervaring en innovatie in één endoscopiesysteem EVIS X1. Bovendien is het systeem voorbereid voor CAD(Computer Aided Diagnosis) computer ondersteunde detectie en diagnose.

Introductie

Olympus, marktleider in gastro-intestinale endoscopie, beschouwt EVIS X1 als haar meest geavanceerde endoscopiesysteem. Het is bedoeld om elke endoscopist optimaal te ondersteunen bij iedere procedure. Bovendien is het mogelijk om in EVIS X1 het gespecialiseerde CAD-systeem ENDO-AIDe voor endoscopie te integreren. Dat gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om de potentiële aanwezigheid van laesies op te sporen, zoals colorectale poliepen, kwaadaardige gezwellen en adenomen. Dit zal de mogelijkheden van EVIS X1 verder vergroten.

Dit artikel beschrijft de belangrijkste technische innovaties van EVIS X1.

EVIS X1

Texture and Color Enhancement Imaging (TXI)

TXI is een vorm van wit licht dat mogelijke laesies beter zichtbaar maakt en kan bijdragen aan hogere detectie-percentages. Voor kankerpreventie en het verlagen van de mortaliteit is vroege opsporing van cruciaal belang. Maar voorloper laesies zijn vaak klein en kunnen over het hoofd worden gezien. De TXI-technologie is ontwikkeld om de zichtbaarheid van mogelijk verdachte weefsels te vergroten. Zo worden subtiele weefselverschillen en vroege veranderingen in de mucosa duidelijker. In het bijzonder bij ontstekingen of platte verzonken leasies. Details die anders makkelijk gemist kunnen worden.

 

De processor splitst het inkomende beeld voor structuur en helderheid. Deze worden versterkt en verfijnd en vervolgens worden de beelden weer samengevoegd. Dat is TX modus 1. In TXI modus 2 wordt ook nog eens de kleurtoon versterkt. Met deze bewerkingen heeft het uiteindelijke beeld optimale kleur, textuur en lichtintensiteit.
Het licht van TXI lijkt veel op wit licht, waardoor gebruikers er niet lang aan hoeven te wennen. TXI kan waar gewenst worden aan- en uitgeschakeld, ook in stilstaand beeld.

TXI (Texture and Color Enhancement Imaging)

Red Dichromatic Imaging (RDI)

Red Dichromatic Imaging is ontworpen voor verbeterde zichtbaarheid van diepe bloedvaten en bloedingsbronnen. Gastro-intestinale bloedingen vormen een ernstig probleem, met een aanzienlijke mortaliteit van 5-15% en hoge kosten. Daarom is preventie van complicaties en snelle stelping cruciaal. Eenvoudigere identificatie van de bron van de bloeding zorgt ervoor dat de hemostase sneller en ongecompliceerder verloopt. 

RDI, een al bestaande lichttechniek, kan bloed dichromatisch (tweekleurig) afbeelden dat wil zeggen dat de endoscopist een duidelijke verschil in kleur ziet. Dat is mogelijk door gebruik van een speciaal voor Olympus ontwikkelde extra LED met de kleur amber.  De specifieke golflengtes van deze kleur kunnen diep in het slijmvlies doordringen en hebben als eigenschap dat opname ervan hoger is naarmate de bloedconcentratie hoger is. Bij een acute bloeding verhoogt RDI  daardoor het contrast tussen sterk geconcentreerd en verdund bloed. Met RDI wordt een bloedingsbron daarom veel sneller gevonden dan met wit licht.

 

Hierdoor ervaart de arts wellicht minder stress tijdens de endoscopische therapie, wat bijdraagt aan de effectiviteit van de behandeling. Hoe beter en sneller de endoscopist de bloedingsbron kan benaderen, hoe beter dat is voor de patiënt.

RDI

Extended Depth of Field (EDOF)

Extended Depth of Field (EDOF) is misschien wel de meest spraakmakende eigenschap van de EVIS X1. Deze innovatie is ingebouwd in de distale tip (exclusief voor de 1500 serie endoscopen van Olympus) en geeft een extreem brede scherptediepte. Dat is het resultaat van splitsing van het beeld in twee beeldsignalen: scherp dichtbij (NEAR focus) en scherp veraf (FAR focus).

Scherpe endoscopische beelden verbeteren de detectie, diagnose en behandeling. Maar in het spijsverteringskanaal is het niet makkelijk om het endoscopisch beeld stabiel en scherp te houden. EDOF lost dit probleem op. Licht dat de lens van de endoscoop binnenkomt, wordt door de nieuwe optische unit in twee afzonderlijke bundels met verschillende brandpuntsafstanden verdeeld. Vervolgens worden de bundels gelijktijdig geprojecteerd op een beeldsensor. De EVIS X1 videoprocessor combineert de beelden tot één beeld dat zowel dichtbij als veraf extreem scherp is. Met deze endoscoop kan op kortere afstand de mucosa worden geïnspecteerd zonder te hoeven switchen naar NEAR focus.

 

Dankzij de verbeterde zichtbaarheid en het doorlopend scherpe beeld zijn veel minder focusaanpassingen nodig en wordt de endoscopie beter. Het kan bovendien bijdragen aan eenvoudigere identificatie en een meer betrouwbare diagnose van afwijkingen.

EDOF

Narrow band Imaging (NBI) en 4K monitor

Naast deze innovaties biedt EVIS X1 ook reeds bewezen technologieën. Zoals Narrow Band Imaging (NBI), waarmee met behulp van specifieke blauwe en groene golflengten een sterk contrast wordt gecreëerd tussen bloedvaten en de omliggende slijmvliezen. Zo worden sterk doorbloede gebieden, bloedvatpatronen en oppervlaktestructuren beter zichtbaar. Deze gelden als voorspellende parameters voor kenmerkende histopathologieën. NBI maakt daardoor een betrouwbare optische diagnose mogelijk van alle belangrijke indicaties in het spijsverteringskanaal. NBI ondersteunt gerichte biopsies in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal, eenvoudigere besluitvorming voor geschikte endoscopische resectietechnieken, en besluitvorming over eventueel geen histologische bepaling van laesies met een laag risico.

Daarnaast heeft de EVIS X1 een 4K UHD LCD-monitor, geoptimaliseerd voor endoscopiesystemen van Olympus. Het is nog niet mogelijk om een 4K chip te plaatsen in de tip van de endoscoop, maar er vindt wel een beeldopschaling plaats van HD naar 4K. Dat geldt ook voor de al iets oudere scopen van Olympus.

NBI

ENDO-AID CADe

Bovendien is de EVIS X1 voorbereid op de toekomst: de nieuwe functie van het EVIS X1 systeem is een computer ondersteunde diagnose (CAD) met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). De applicatie is onderdeel van het ENDO-AID platform en ondersteunt de endoscopist door tijdens coloscopie in real time potentiële laesies aan te wijzen op het beeldscherm. Het maakt gebruik van een complex algoritme via een neuraal netwerk dat is ontwikkeld en getraind door Olympus. ENDO-AID CADe maakt snelle en betrouwbare diagnose mogelijk en zal ook de leercurve van beginnend endoscopisten versnellen. Op deze manier worden doorbraken in deep learning geïntegreerd in de wereld van detectie, karakterisering en stadiumbepaling van laesies. CAD is niet meer weg te denken in de medische sector en zal de toekomst van detectie en diagnoses enorm gaan beïnvloeden. De mens is feitelijk de beperkende factor en zal daarom door de computer en algoritmes ondersteund worden in de detectie van afwijkingen.

ENDO-AID CADe

Grote ambities dichterbij

EVIS X1 betekent een stap voorwaarts in de standaard voor endoscopie. Het biedt optisch-technisch vrijwel de meest geavanceerde visualisatie van dit moment. Ook oudere Olympus endoscopen (190-serie) kunnen profiteren van de nieuwe TXI- en RDI-technologie. Dat betekent dus ook voor bestaande gebruikers een forse kwaliteitsimpuls voor het complete arsenaal endoscopen.

 

Met de introductie van EVIS X1 wil Olympus elke endoscopist iedere dag en bij elke procedure ondersteunen. Daarnaast is met de introductie van deze nieuwe technologieën weer een stap verder gezet in het streven van Olympus om samen met zorgprofessionals, darmkanker de wereld uit te krijgen.

Toon alle referenties