Terug

Corona Check App: van lokaal initiatief tot landelijke uitrol in 4 weken
Redactie MTIntegraal

23 april 2020

Corona Check App: van lokaal initiatief tot landelijke uitrol in 4 weken

Berichten

Op het moment dat de Covid-19 besmettingen snel toenamen en de overheid maatregelen afkondigde, lanceerde OLVG samen met Luscii in enkele dagen een app waarmee alle inwoners van Amsterdam hun klachten online konden bijhouden. Het bleek een groot succes.

Doel

Hoeveel mensen in Amsterdam zijn er nu mogelijk besmet met het coronavirus? Deze vraag was in de tweede week van maart de aanleiding voor het in sneltreinvaart lanceren van een app door het Amsterdamse OLVG ziekenhuis in samenwerking met het bedrijf Luscii.

Op dat moment was al duidelijk dat de Brabantse ziekenhuizen overspoeld waren met Covid-19 patiënten. Om een dergelijke situatie te voorkomen, is het nodig goed zicht te hebben op het aantal patiënten dat zich mogelijk gaat melden bij een ziekenhuis. Tegelijkertijd wil het ziekeknhuis ervoor zorgen dat patiënten die vrijwel zeker niet besmet zijn of alleen lichte klachten hebben, juist weg blijven en geen beslag leggen op de schaarse ziekenhuiscapaciteit. Precies om deze redenen is de OLVG Corona Check app gelanceerd, een zelfrapportagemiddel waarmee Amsterdammers die zich aanmelden dagelijks wordt gevraagd naar hun situatie.

Werkwijze

Vanaf 16 maart kunnen gebruikers zich eerst eenmalig aanmelden, onder andere met een postcode en ook welke symptomen ze hebben, en ze geven hun (zelf gemeten) temperatuur door. Op deze manier wil OLVG een indruk te krijgen van de omvang en ontwikkeling van de epidemie. De voorspellende waarde wordt beter wanneer voldoende gebruikers de app downloaden én dagelijks hun status blijven invullen. Hoe meer mensen meedoen, hoe betrouwbaarder het beeld is.

 

Als de symptomen wijzen op Covid-19 (kortademigheid of koorts) worden ze binnen 24 uur gebeld. Het ziekteverloop wordt dan gevolgd door een team artsen dat alle gegevens centraal binnenkrijgt en op basis van medische kennis afwegingen maakt. Er wordt dus in eerste instantie geen gebruik gemaakt van automatische interpretatie door een algoritme of andere automatische software. Als uit de aangeleverde gegevens blijkt dat er een risico op besmetting is, wordt er gebeld met de gebruiker en daarna wordt besloten of er vervolgonderzoek nodig is, bijvoorbeeld in de screeningsunit bij het ziekenhuis, of middels een CT onderzoek.

Resultaten en opschaling

In 4 weken tijd zijn er meer dan 115.000 mensen de app gaan gebruiken. Daarvan zijn meer dan 10.000 mensen teruggebeld en zijn er meer dan 60 opgeroepen om naar de screeningsunit te komen voor een CT scan. Een klein aantal mensen is opgenomen in het ziekenhuis.

 

Inmiddels is de app via een aantal partnerziekenhuizen uitgerold over andere delen van het land en sinds 21 april is de app landelijk te gebruiken.  

Toon alle referenties

Auteur