Terug

De ethische kanttekeningen van wearables en apps
Dagmar Rosenbrand

02 maart 2020

(Laatst aangepast: 08-03-2020)

De ethische kanttekeningen van wearables en apps

Berichten

Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) publiceerde onlangs het 1e deel van een drieluik over de ethiek van e-health. In dit eerste deel wordt opgeroepen tot voorzichtigheid bij de inzet van wearables en apps. De overheid stimuleert het gebruik ervan om ziekten te voorkomen. Preventie zou een flinke kostenbesparing kunnen opleveren. Daarnaast zou het gebruik van wearables en apps het verloop van een ziekte gunstig kunnen beïnvloeden en de welzijn en gezondheid van patiënten kunnen verbeteren. Het CEG geeft echter aan dat er een aantal kanttekeningen zijn.

Zo roept het CEG op tot een keurmerk aangezien er veel apps en wearables beschikbaar zijn die onbetrouwbare metingen presenteren en/of niet gevalideerd zijn. Elke ontwikkelaar kan een app maken en aanbieden in de appstores. Vals-negatieven zorgen er helaas voor dat mensen onterecht gerust gesteld worden. Het is dus van belang dat de wearables en apps die gebruikt worden kwalitatief goed zijn. 

 

Als betrouwbare wearables en apps worden gebruikt, zijn er toch nog een aantal andere kanttekeningen. Zo kan het gebruik bijvoorbeeld ongerustheid opwekken door de informatie-overload. Hierdoor gaat men sneller naar de (huis)arts en stijgt het zorggebruik juist. Ook zijn wearables en apps nog niet voor iedereen toegankelijk en/of gebruiksvriendelijk waardoor het CEG waarschuwt voor gezondheidsverschillen tussen gebruikers en niet-gebruikers. Het CEG waarschuwt daarnaast onder andere voor de mogelijkheid tot datamisbruik bij het gebruik van apps en wearables.

 

Een duidelijke waarschuwing van het CEG. Het volledige signalement ‘Gezondheidsapps en wearables’ is te lezen via https://www.ceg.nl/documenten/signalementen/2020/01/30/gezondheidsapps-en-wearables---de-ethiek-van-e-health-deel-1.  

Toon alle referenties

Auteur

Lees meer over