Terug

Enschedees symposium AI in de zorg groot succes
Nanda van der Stap

09 maart 2019

(Laatst aangepast: 10-03-2019)

Enschedees symposium AI in de zorg groot succes

Berichten

Op woensdag 6 maart organiseerde het TechMed Centre van de Universiteit Twente in Enschede een symposium over AI in de zorg. Met 120 deelnemers was het een groot succes. De (on)mogelijkheden voor het gebruik van AI in de zorg werden vanuit verschillende invalshoeken belicht, waarmee er voor ieder wat wils was.

De opkomst van AI zal aan niemand voorbij zijn gegaan, en dit blijkt ook uit de hoge mate van aandacht die het onderwerp krijgt op allerlei fronten. Verschillende vakgebieden zijn getransformeerd door de technologie, zoals de financiële, transport-, marketing en veiligheidssector.

 

De huidige aandacht voor het onderwerp is vooral te wijten aan de ontwikkeling van de zogenaamde deep learning technologie. Deep learning is een verzamelnaam voor algoritmes die gebaseerd zijn op neurale netwerken. Door een veelheid van 'lagen' in deze netwerken, zijn ze in staat hoog-abstracte patronen te herkennen uit voorbeelddata en worden zij 'deep' genoemd.

 

Deep learning heeft als groot voordeel dat het patronen kan zien die een mens niet gemakkelijk kan vinden. De grote uitdaging is om genoeg kwalitatief goede data te voeren aan het netwerk om het de juiste patronen te laten leren.

 

AI in de zorg

Het symposium in Twente maakte gebruik van het gegeven dat tegenwoordig in verschillende zorggebieden zeer veel data aanwezig is. Data-analyse wordt gedaan op beelden (image analysis), maar ook in zorglogistiek en EPD gegevens. Deze drie gebieden vormden dan ook de thema's in het symposiumprogramma. 

 

Elk thema werd belicht door een keynote speaker, en tevens door een vertegenwoordiger van een ziekenhuis, een bedrijf en een onderzoeksinstituut. Op deze manier werd met een open blik gekeken naar de verschillende aspecten. Voor medical imaging bijvoorbeeld, kwamen zowel de klinische toepasbaarheid van AI voor diagnostiek, als de gevolgen voor de rol van de radioloog, als de rol van AI in het medical imaging onderwijs, als de valorisatie van een technologie naar een product aan bod.

 

Doel en organisatie

Het doel van het evenement was om clinici, bedrijven en andere aandeelhouders in de zorg bij elkaar te brengen om de uitdagingen rondom AI gezamenlijk aan te kunnen pakken. De dag werd voorgezeten door Christoph Brune. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met de organisatie [1].

 

 

[1] Link naar het event High tech, AI touch

Toon alle referenties

Auteur