Living Lab
De arts-assistent heeft de rol van patiënt op zich genomen en ligt onder een blauwe papieren deken in operatiekamer 8. Nu, aan het eind van de dag, zijn alle geplande operaties van patiënten achter de rug. Nu is er ruimte voor een demonstratie van een wetenschappelijk experiment dat het Reinier de Graaf Ziekenhuis samen met de TU Delft uitvoert: met op afstand uitleesbare chips (RFID) zullen alle bewegingen gevolgd worden die de chirurg doet met de instrumenten.
„Dit is ons living lab waar we allerlei innovaties testen”, zegt traumachirurg Maarten van der Elst. „Uiteraard met toestemming van patiënten.”
Elke schaar, klem, haak, kijkbuis in deze operatiekamer is voorzien van een chip. Het volgsysteem moet ervoor zorgen dat instrumenten langer meegaan, operaties beter in te plannen zijn en de veiligheid voor patiënten verbetert.
Voorspelbaarheid en efficiency
Een platte antenne naast het hoofd van de proefpatiënt pikt de signalen van chips op. Op het scherm van een laptop verschijnen een voor een de identificatienummers van de scharen, pincetten, wondhaken en scopiebuizen die Van der Elst van de instrumenttafel naast hem pakt. „Zo kunnen we precies volgen wat er gebeurt tijdens een operatie en veel beter voorspellen hoe lang het nog duurt voordat de patiënt de OK weer kan verlaten. De operatiekamer is de duurste afdeling van een ziekenhuis. Hier tijd besparen betekent een flinke besparing op kosten.”
Arts-onderzoeker Frédérique Meeuwsen van de TU Delft werkte in nauwe samenwerking met de instrumentmaker twee jaar aan het systeem. „Mijn doel was onderzoeken of het überhaupt mogelijk was zo’n volgsysteem te ontwikkelen, zonder dat het de veiligheid in de operatiekamer benadeelt. Dat is gelukt. Inmiddels zijn er in het Reinier de Graaf tien kijkoperaties met track-and-tracetechniek uitgevoerd.”