Terug

Augmented Reality toepassing voor beeldgeleide therapie
Redactie MT-Integraal

27 februari 2019

(Laatst aangepast: 10-03-2019)

Augmented Reality toepassing voor beeldgeleide therapie

Berichten

Philips heeft samen met Microsoft een augmented reality-concept voor beeldgestuurde minimaal invasieve therapieën ontwikkeld. Het Azurion imaging-therapieplatform van Philips is gecombineerd met Microsoft HoloLens 2 als concept voor de operatiekamer van de toekomst.

Nieuw concept

 

In tegenstelling tot open chirurgie, vereisen minimaal invasieve therapieën slechts een kleine incisie. Specifieke instrumenten zoals katheters worden door de incisie ingebracht en naar het behandelingsgebied geleid, dat het hart, bloedvaten, hersenen, lever en andere belangrijke organen kan omvatten. Tijdens minimaal invasieve procedures kunnen artsen het behandelingsgebied niet direct zien en aanraken. In plaats daarvan vertrouwen ze op geavanceerde medische beeldvormingstechnologieën zoals röntgenfoto's en ultrageluid met ultra lage dosis, evenals op andere navigatietechnologieën om de patiënt te zien en hun acties te sturen. 

 

Het concept brengt live beeldvorming en andere bronnen van vitale parameters die momenteel worden weergegeven op grote 2D-schermen in een 3D holografische augmented reality-omgeving die ergonomisch, gemakkelijk en intuïtief door de arts kan worden gecontroleerd. Het concept wordt gebruikt om verdere klinische inzichten te verzamelen ter ondersteuning van de ontwikkeling van toekomstige commercieel verkrijgbare augmented reality-oplossingen voor gebruik in beeldgestuurde procedures.

Focus op de patient

"De overgang van open chirurgie naar beeldgestuurde procedures heeft een seismische verschuiving teweeggebracht in het verbeteren van patiëntuitkomsten en het verlagen van kosten - niet in het minst door de tijdsduur die een patiënt in een ziekenhuis verblijft na hun procedure drastisch te verminderen," zei Atul Gupta, CMO bij Philips. "We integreren naadloos een reeks gegevensbronnen op een manier die intuïtief is om te begrijpen en te regelen. Door samen te werken met Microsoft kunnen we het naar een hoger niveau tillen en de arts onderdompelen in een aangepaste augmented reality-omgeving. Met dit concept kan ik de echte wereld overzien met de live gegevens en de 3D-medische beelden die nodig zijn om onze precisietherapie te begeleiden, en laat ik vooral ook Azurion besturen met spraakherkenning, eye-tracking en geavanceerde gebaren. Het gaat erom onze focus op de patiënt te houden. "

 

"Mixed reality geeft mensen nieuwe manieren om met de digitale en fysieke wereld om te gaan, waardoor de voordelen van de digitale revolutie voor geheel nieuwe ervaringen over de hele wereld komen", zegt Alex Kipman, Technical Fellow bij Microsoft. "Ik ben heel blij dat bedrijven in een breed scala van industrieën meer kunnen bereiken met de producten die we samen met onze partners en ecosysteem bouwen. Mixed reality biedt een groot potentieel in de gezondheidszorg en onze samenwerking met Philips laat zien hoe dat potentieel nu al wordt gerealiseerd. "

Toon alle referenties

Dit artikel is overgenomen van: