Terug

Top 8 meestgelezen artikelen van 2018
Redactie MT-Integraal

28 december 2018

Top 8 meestgelezen artikelen van 2018

Publicaties

In 2018 maakte MT-Integraal een paar veranderingen door, zoals de website die een makeover kreeg. Maar veel bleef ook hetzelfde en dus waren er weer een hoop artikelen die jullie het lezen waard vonden. Kijk snel welke het zijn.

Nummer 8

Het ontwerp van een eHealth infrastructuur (Tamara Moll)

 

De huidige ICT-infrastructuur van ziekenhuizen is vaak nog niet voorbereid op informatie uitwisseling tussen patiënt en zorgverlener. In dit artikel wordt beschreven voor welke keuzes een organisatie komt bij het maken van ontwerp voor de eHealth infrastructuur vervolgens wordt er een voorbeeld van een ontwerp gegeven.

Nummer 7

Waar is mijn instrumentarium? Een Prospectieve Risico Inventarisatie om misgrijpen te voorkomen (Annetje Guedon)

 

Een operatie is één van de meest risicovolle zorgprocessen in ziekenhuizen. Door de toename van  technologie die wordt gebruikt in de operatiekamers, zijn er ook meer incidentmeldingen. Vaak is de aard van de incidentmeldingen dat bepaald instrumentarium wordt gemist op het moment dat dit nodig is. Dit resulteert in vertragingen van operaties en verhoogde stress bij chirurgen.

Nummer 6

Verbouwen in het hart van UMCG: nieuwe hotfloor (Peter van Dijken)

 

De komende jaren worden in het UMCG het operatiecentrum, de spoedeisende hulp en de intensive care volwassenen (ICV) ingrijpend verbouwd in het hart van het ziekenhuis. Dergelijke afdelingen worden, door hun kapitaalintensieve functie, een hotfloor genoemd. 

Nummer 5

Mobiele medische applicaties, medische hulpmiddelen? (Marilou Jansen)

 

Gek toch eigenlijk, voor een airfryer of stijltang zijn heel duidelijke eisen waaraan voldaan moet worden, alvorens deze op de consumentenmarkt verkocht mogen worden. Voor medische hulpmiddelen zoals een bloeddrukmeter, CT-scanner of een hartklep gelden vanzelfsprekend nog strengere regels. Maar hoe zit dat wat betreft mobiele medische applicaties, die vaak gratis te verkrijgen zijn via de app-stores?

Nummer 4

Tumoren behandelen met protonen (Marjan Dwarswaard)

 

Technische ontwikkelingen op het gebied van radiotherapie gaan de laatste decennia erg hard. Een van deze ontwikkelingen is het gebruik van protonen, een uitbreiding op het bestaande gamma van bestaande therapieën.

Nummer 3

Digitale PET: het recept voor lage dosering en snel scannen? (Danielle Koopman)

 

In 2017 zijn in Nederland de eerste digitale PET-scanners geïnstalleerd. Met deze scanners kan de beeldkwaliteit worden verbeterd, waardoor kleinere laesies beter opgespoord kunnen worden, maar het biedt ook mogelijkheden om de scantijd te verkorten of gebruik te maken van een lagere dosis radioactiviteit. We zetten de (on)mogelijkheden tot verlaging van de dosis dan wel scantijd bij gebruik van een digitale PET-scanner op een rij.

Nummer 2

4 redenen waarom innovatie ziekenhuizen niet gaat redden (Job Gutteling)

 

Innovatie is een van de buzzwords van deze tijd en ook ziekenhuizen strijden om de officieuze titel ‘meest innovatieve ziekenhuis van Nederland’. We moeten ook wel, want het daagt steeds meer dat de sector aan enorme veranderingen onderhevig is. En wat is dan fijner dan innovatie gebruiken als Haarlemmerolie voor alle mogelijke haperingen in de machine?

Nummer 1

Praktijkgids Medische Informatietechnologie (meerdere auteurs)

 

MT-Integraal is trots om deze special Praktijkgids Medische Informatietechnologie aan te kunnen bieden. In het document lees je hoe softwareapplicaties, softwaregestuurde medische systemen en zelf ontwikkelde medische software veilig en betrouwbaar kunnen worden toegepast in de klinische praktijk.

Toon alle referenties

Auteur