Terug

Kunstmatige intelligentie gebruikt bij IC beademing
Redactie MTIntegraal

14 december 2018

(Laatst aangepast: 15-12-2018)

Kunstmatige intelligentie gebruikt bij IC beademing

Berichten

Wie met een vliegtuig op vakantie gaat, wil toch eigenlijk een vliegtuig met autopiloot én goede piloten in de cockpit. Centrale verwarming regelen we ook al lang niet meer voortdurend handmatig, maar met behulp van een thermostaat. Steeds meer zaken worden al tientallen jaren op een slimme manier closed loop geautomatiseerd. Deze automatisering heeft nu ook haar weg naar de zorg gevonden, bijvoorbeeld in beademingsapparatuur.

Kunstmatige intelligentie in het MMC

Na maanden van uitgebreide voorbereiding en scholing is de Intensive Care van Máxima Medisch Centrum (MMC) officieel gestart met INTELLiVENT-ASV. MMC is het tweede ziekenhuis in Nederland dat deze beademingsvorm met kunstmatige intelligentie als eerste keuze inzet voor in principe alle invasief beademde patiënten.

 

Nieuwe beademingsvorm

Midden vorige eeuw werd gestart met invasieve kunstmatige beademing. Sindsdien zijn de beademingsmachines steeds verder verbeterd. Toch zijn deze nog steeds onvoldoende aangepast aan de behoefte van de patiënt. Met de nieuwe beademingsvorm gebeurt dit wel. “De machine houdt de patiënt constant in de gaten en reageert meteen indien nodig. De frequentie en snelheid waarmee dit gebeurt, is door verpleegkundigen en artsen niet te evenaren”, aldus Jesse van Akkeren, intensivist in MMC.

 

Beter voor iedereen

Aan de nieuwe methode zitten tal van voordelen. De verwachte voordelen voor de patiënt zijn:

  • Veiliger beademing
  • Patiënten kunnen sneller van de beademing af
  • Patiënten gaan sneller terug naar de verpleegafdeling
  • Minder mogelijke lichamelijke schade van de beademing
  • Minder psychische klachten
  • Meer comfort

Daarnaast kunnen artsen en verpleegkundigen meer tijd en aandacht besteden aan andere belangrijke zaken voor de patiënt. “Behalve de genoemde voordelen voor de patiënt zien we dat ons werkplezier ook toeneemt. Deze ontwikkeling past binnen het innovatieve karakter van onze Intensive Care. Dit daagt ons telkens uit”, aldus Pieter Tegelaers, Intensive Care verpleegkundige.

 

MMC als voorloper

Een aantal ziekenhuizen in Nederland gebruikt de kunstmatige intelligentie incidenteel bij invasieve beademing of in het kader van onderzoek. MMC is, na het Amsterdam UMC (locatie AMC), het tweede ziekenhuis in Nederland dat deze beademingsvorm met kunstmatige intelligentie inzet.

Toon alle referenties

Auteur