Terug

Symposium 'Beyond Visible' zeer succesvol
Nanda van der Stap

26 oktober 2018

(Laatst aangepast: 15-11-2018)

Symposium 'Beyond Visible' zeer succesvol

Berichten

Op maandag 22 oktober 2018 organiseerde de afdeling Intelligent Imaging van TNO een symposiumdag om de resultaten van het ECSEL-project EXIST te delen. Deze dag werd georganiseerd in samenwerking met het TechMed Centre van de Universiteit Twente, en de staf van B.E.S.T. van IRCAD uit Straatsburg. Met ongeveer 90 bezoekers en tien indrukwekkende en internationale sprekers was deze dag een groot succes.

TNO was de afgelopen drie jaar partner binnen het EXIST-consortium met twee afdelingen (Intelligent Imaging en Perceptual and Cognitive Systems). EXIST staat voor EXtended Image Sensing Technologies en werd gefinancierd door de Europese Unie onder het ECSEL-programma. Het is een project dat een impuls moet geven aan hoogstaande beeldvormingstechnologie, met name rond de vraag: 'hoe om te gaan met het teveel aan pixels op camerachips?'. De final review van dit project voor de Europese Commissie vindt begin december 2018 plaats.

 

Grofweg was het EXIST-werk verdeeld in twee onderzoekslijnen: één op beeldanalyse en ruisonderdrukking met zeer hoge resolutie, en één op hyperspectrale mozaïek-array sensor imaging. Dit laatste betekent dat in plaats van de vier pixels die in kleurencamera’s één ruimtelijk kleurenpixel (rood-groen-groen-blauw) vormen, we nu 25 pixels met 25 kleuren gebruiken om één ruimtelijke hyperspectrale pixel samen te stellen. 'Beyond Visible' was bedoeld voor een medisch georiënteerd publiek en daarom was het EXIST-werk dat werd gedeeld voornamelijk het werk zoals gedaan in het medische hyperspectrale werkpakket.

 

Silvana Perretta van de iHu / IRCAD in Straatsburg begon de dag krachtig door het klinische perspectief op  ‘bionic medicine' te delen: een vooruitzicht naar hoe nieuwe technologie de gezondheidszorg voor de chirurg en de patiënt volledig zal veranderen. Vervolgens werd het EXIST-werk evenals toekomstige plannen op dit gebied gepresenteerd in drie opeenvolgende presentaties van TNO, Adimec en Quest Medical Imaging. Er was zeer veel interactie met het publiek.

 

De middag werd geopend met een paneldiscussie, gevolgd door inspirerende presentaties van externe sprekers. Allen waren gevraagd om hun visie te geven over hoe de (beeld) technologie in een klinische omgeving kan worden geïmplementeerd. Een deel van de puzzel is om ondernemerschap te tonen in dit proces, want er is geen beste 'way to go'. Hoe techniek in de praktijk te krijgen verschilt tussen instellingen en toepassingen. Sprekers van Siemens Healthineers, de startup Medicx.ai, het VU Universitair Medisch Centrum en het TechMed Center (Universiteit Twente) hebben het publiek hun manier om technologie in de klinische praktijk te brengen getoond. De factor die alle sprekers gemeen hadden, was hun ondernemersvisie op hun onderwerp.

 

Het publiek kwam vanuit heel Nederland naar de Glazen Zaal in Den Haag, van zowel kleine als grote bedrijven, die zowel op medische technologie als IT-gebied werken, of bijv. aan een universiteit als hoogleraar of (PhD) student. Velen gaven aan dat ze de dag 'anders, maar heel interessant / inspirerend' vonden. Het symposium werd voorgezeten door Dennis McWilliams, een life science ondernemer met ervaring in hoe een startup naar multinational te brengen.

 

Kers op de taart was het feit dat meerdere aanwezigen aangaven dat ze geïnteresseerd zouden zijn om dit evenement jaarlijks terug te zien keren, en tevens bereid zijn om een actieve rol te spelen bij het realiseren hiervan. Momenteel zijn de organisatoren op zoek naar financieringsmogelijkheden, maar de verwachting is dat het evenement inderdaad voor de tweede keer wordt gehouden in oktober 2019.

Ongeveer 80 mensen bezochten dit evenement.

Toon alle referenties

Dit artikel is overgenomen van: