Terug

Radicaal vernieuwde OK’s voor Sint Maartens­kliniek
Redactie MTIntegraal

02 januari 2018

Radicaal vernieuwde OK’s voor Sint Maartens­kliniek

Berichten

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen krijgt als eerste ziekenhuis een compleet nieuw ontworpen concept voor operatiekamers. De nieuwe operatiekamers (OK’s) zijn veiliger, eenvoudiger, effectiever en efficiënter. Er is minder kans op infecties, op menselijke fouten en meer comfort voor patiënten en het operatieteam. Ontwikkelaar en leverancier van dit OK-concept is Optimus, opgericht door een neurochirurg met als doel om de risico’s uit de OK’s te elimineren. Maandag 18 december 2017 vond de ondertekening plaats tussen de Sint Maartenskliniek en Optimus.

Orthopedisch chirurg Koen Defoort van de Sint Maartenskliniek: ‘Deze OK’s zijn radicaal anders en ontworpen op basis van input van chirurgen. Het mooie is dat verschillende technieken, ook uit de niet-medische wereld, worden samengevoegd. Voor operateur en OK-personeel wordt het een aangename omgeving om in te werken, zonder storende factoren zoals de pendels met lampen die er nu zijn. Tevens wordt er daarmee een veiliger en aangename omgeving voor de patiënt gecreëerd.’

Elimineren van risico’s 

De Amerikaanse neurochirurg John Mangiardi, de oprichter van Optimus, stoorde zich jarenlang aan  de risico’s en het gebrek aan comfort in operatiekamers. Daarom bedacht hij een geheel nieuw OK-concept om deze ergernissen op te lossen. Voor dit concept paste hij veelvuldig bestaande technieken van buiten de zorg toe. Zo leende hij het idee voor de belichting van de theaterwereld. In plaats van pendels met lampen die je tijdens een operatie telkens moet verplaatsen, zit de verlichting nu volledig geïntegreerd in het plafond. De chirurg heeft op deze manier altijd het beste licht. Ook is er geen gevaar meer van mogelijk neerdwarrelende stofdeeltjes als een pendel wordt bewogen. 

Veilig en steriel

De kans op infecties wordt geminimaliseerd door de ontsmetting met ozon. Een concept dat nog nooit in een OK is toegepast. De wanden van de OK’s zijn bovendien vermengd met kleine metaaldeeltjes, waardoor bacteriën en schimmels afgestoten worden. Een innovatief luchtbehandelingssysteem van fabrikant Opragon brengt het infectierisico verder omlaag en zorgt voor een aangenamere temperatuur voor de patiënt en het operatieteam. Ook het gebruik van gekleurd licht en de opgeruimde uitstraling van de OK’s dragen bij aan een prettiger sfeer voor de patiënt en het operatieteam.

Continu verbeteren

De Sint Maartenskliniek wil de zorg continu verbeteren, onder andere door te zoeken naar nieuwe mogelijkheden, technologieën en toepassingen. De gespecialiseerde kliniek voor houding en beweging kijkt daarvoor ook buiten de zorgwereld, Zo voerde de Sint Maartenskliniek in 1969 als eerste in Nederland een totale heupoperatie uit. Deze ambitie, deze werkwijze van de Sint Maartenskliniek geldt ook voor de nieuwe OK’s. Als eerste ziekenhuis ter wereld omarmt de Sint Maartenskliniek dit unieke en radicaal vernieuwende, geïntegreerde OK-concept. De Sint Maartenskliniek is er van overtuigd is dat dit de komende decennia de wereldwijde standaard wordt op OK-gebied. Eind 2019 vinden naar verwachting de eerste operaties plaats in het nieuwe OK-complex van de Sint Maartenskliniek.

Operatie in prototype OK van Optimus in Barcelona

https://www.maartenskliniek.nl/nieuws/radicaal-nieuw-ok-concept

Toon alle referenties

Dit artikel is overgenomen van: