Terug

Eten of gegeten worden in opleidingsland; verslag vierde lustrum KLIFOP
Job Gutteling

09 november 2012

(Laatst aangepast: 28-04-2016)

Eten of gegeten worden in opleidingsland; verslag vierde lustrum KLIFOP

Columns

U was er 5 en 6 oktober niet bij? Dan heeft u wat gemist! Dit jaar bestaat de vereniging voor KLInisch Fysici in Opleiding (KLIFOP) 20 jaar en ter ere daarvan heeft een tweedaags KLIFOP Lustrum plaatsgevonden. Het thema: “Op safari: eten of gegeten worden!”

Vrijdagochtend

Het lustrumsymposium vond vrijdag overdag plaats in het mooie congrescentrum van de Apenheul. Het heeft onze honger naar kennis zeker gestild. Guido Zonneveld, die aan de wieg heeft gestaan van de KLIFOP, heeft ons als dagvoorzitter vloeiend door het programma geleid. Daarna was het tijd voor een zinderend feest en in het kader van de “survival of the fittest” was er ook nog een spannende zaterdagactiviteit gepland.

De vrijdagochtend stond volledig in het teken van opleiden. Als eerste spreker was daar de bioloog Patrick van Veen. Hij stipte in een sterk, grappig en nuttig verhaal de overeenkomsten tussen leren, samenwerking en management bij apen en mensen aan. Direct daarop een betoog van Prof. dr. Edith Ter Braak waarin zij de competenties die horen bij "de ideale opleider" toelichtte, uiteenzette en onderbouwde; deze tips werden als zeer nuttig ervaren. Daarna als klap op de vuurpijl Michael Lansbergen (KF, ZGT), uit de eigen gelederen. In een interactief betoog waarin hij opgeleide en opleider naast elkaar liet plaatsnemen, legde hij feilloos uit hoe je feedback kunt geven maar ook kunt ontvangen. Dit werd nog eens verder toegelicht door een persoonlijk verhaal van Marloes Damen (Klifio, MMC) met als thema "Hoe ervaar je nu feedback?". Al met al een geslaagde ochtend waarin verder is gebouwd aan de opleiding tot klinisch fysicus. Vervolgens kon iedereen met een lunchpakketje een wandeling maken door de Apenheul om zich op te laden voor het middagprogramma.

Vrijdagmiddag

Het middagprogramma bestond uit drie parallelsessies die in het teken stonden van tweeluiken. Zo kon gekozen worden voor de sessie AKF/Radiologie/Nucleaire. Deze begon met een battle tussen Koos Geleijns (KF, LUMC) en Mark Hofman (KF, VUmc) over de eigenschappen, toepassingen, (on)mogelijkheden en voor- en nadelen van CT versus MR Cardio. Vervolgens heeft René Steinmann ons meegenomen naar de een hele andere tak van sport, namelijk de signaaldistributie in K2- en K3-ruimten. Hierbij heeft hij verschillende manieren om digitale signalen te routeren aangestipt en verschillende toepassingsgebieden aan bod laten komen zoals OK, HCK en endoscopische behandelkamer. Als afsluiting van deze parallelsessie is Ramona Bouwman van het LRCB ingegaan op het principe van tomosynthese in vergelijking met “conventionele” digitale mammografie. Alhoewel tomosynthese potentieel lijkt te hebben, is de toegevoegde waarde nog niet bewezen. Desondanks wordt tomosynthese al in meerdere Nederlandse ziekenhuizen gebruikt in de diagnostische praktijk.

In een van de leuke kleinere zalen van het congrescentrum vond de sessie van het werkterrein Radiotherapie plaats. Deze sessie werd afgetrapt door een tweeluik over prostaatbehandeling, met aan de ene kant Joyce Bomers (PhD student, UMCN) over cryoablatie en aan de andere zijde Emile van Lin (radiotherapeut, UMCN) over “vlammende” radiotherapie in het kader van de FLAME studie. De volgende presentatie werd verzorgd door Johan Uhrdin van het bedrijf RaySearch. Hij gaf een boeiende presentatie over hun planningssysteem met multicriteria optimalisatie en durfde het zelfs aan hiervan een live demonstratie te geven. Tenslotte was het tijd voor een tweeluik over functionele imaging voor radiotherapie. Wouter van Elmpt (MAASTRO) trapte af met een mooi verhaal over hoe PET in dit kader gebruikt kan worden, terwijl Marielle Philipsen (KF, UMCU) hier haar uitgebreide ervaringen met MRI tegenover zette, om zo samen te komen tot een prima tweeluik met succesvolle interactie met de zaal.

De derde parallelsessie stond in het teken van implantaten gericht op zintuigherstel. Andy Beynon, audioloog-vestibuloloog in het UMCN, beet het spits af met een presentatie over enkele klinische toepassingen van objectieve meetmethoden in combinatie met het Cochleair Implantaat (CI) als ook de mogelijke toepassing van het CI als meetinstrument. Vervolgens was het woord aan Age van Dijk, die ons vertelde over de Bonebridge©, een beengeleidingsimplantaat geschikt voor mensen met een conductief of gemengd hoorverlies. Een derde zeer boeiende presentatie kwam van Maarten Kamermans, Professor in de Neurofysiologie gespecialiseerd in Sensorische Fysiologie in het AMC. Onderwerp was de state of the art van de retinale prothese. Hij besprak de twee benaderingen die momenteel gebruikt worden: electronische implanteerbare devices en optogenetische technieken. De zintuigfysica-sessie werd afgesloten met een presentatie van Raymond van de Berg, KNO-arts in opleiding in het MUMC. Hij liet ons een kijkje in de keuken van het MUMC nemen waar onlangs de eerste vestibulaire implantaties plaatsvonden. Een mooie middag waarbij we een goed overzicht kregen van de verschillende zintuigen en de mate van herstel die mogelijk is met behulp van implantaten.

Vrijdagavond en zaterdag

Een beetje spannend vonden we het organiseren van een cocktailfeestje als organisatie wel. Een cocktailfeestje en klinisch fysici; zou dat samengaan en zou het feest loskomen? We werden in elk geval positief verrast toen we aankwamen bij Stadscafé Van Kinsbergen, onze feestlocatie. Iedereen had ontzettend zijn best gedaan om er feestelijk uit te zien. Samen met een welkomstdrankje en vervolgens een goed verzorgd buffet, zorgde dat al snel voor een goede sfeer. Na het dessertbuffet begon het “echte feestje”. Arjen Becht (KF, Gelre ziekenhuizen) had voor verlichting en geluid gezorgd en de klinisch fysici (i.o.)-band had geoefend tot de vingers blauw waren. Vanaf nummer drie werd er voorzichtig gedanst, maar daarna gingen alle remmen los en werd het een topfeest!

Zaterdagochtend
The sky is the limit! Ondanks het weer en de naweeën van het feest, waren er veel opleiders en klifio’s aanwezig in het klimbos. Risicoanalyses waren niet van toepassing, na een korte uitleg over het zekeren werd er geklommen en hoe! Deze activiteit had alles in zich, veel beweging, elkaar helpen en overtuigen, speelelementen en jezelf tegenkomen. Het is allemaal vastgelegd op de gevoelige plaat. Conclusie: we kunnen allemaal de boom in, maar dan op een positieve manier. Op naar het vijfde lustrum!

Wetenswaardigheden
160 deelnemers, 17 sprekers, 16 sponsoren, geaccrediteerd als nationale bijeenkomst van 1 dag.

Toon alle referenties

Auteur