Terug

Studentenstrijd om beste praktische test voor het meten van hartfalen
Janine Budding

05 september 2017

Studentenstrijd om beste praktische test voor het meten van hartfalen

Berichten

Maak een biosensor die tijdig overbelasting van het hart aantoont. Dat is de opdracht in de internationale studentencompetitie SensUs die op 8 en 9 september plaatsvindt op de campus van de TU Eindhoven. Tien universiteiten uit negen landen gaan met elkaar de strijd aan in de wedstrijd die voor het tweede jaar plaatsvindt, wederom georganiseerd door TU/e-studenten, en die bedoeld is om de ontwikkeling van biosensoren te versnellen. Dankzij een online platform kunnen mensen overal ter wereld meekijken naar de verrichtingen van de tien deelnemende teams.

Een biosensor is een klein instrument om snel en eenvoudig de aanwezigheid van bepaalde stoffen aan te tonen in bloed of urine. Voorbeelden van biosensoren die nu al gebruikt worden zijn een glucosemeter voor diabetespatiënten of een zwangerschapstest. Biosensoren worden steeds belangrijker in de gezondheidszorg. Zorgverleners krijgen hiermee bijvoorbeeld sneller informatie in handen in acute situaties om ter plekke behandelkeuzes te kunnen maken. Daarnaast kunnen patiënten meer regie krijgen over hun zorg. 

 

Tijdig hartfalen opsporen

Het doel van SensUs 2017 is om een biosensor te ontwikkelen die de concentratie van het eiwit NT-proBNP in het bloed kan meten. Dit eiwit is een belangrijke indicator voor hartfalen. Het hart geeft dit eiwit af als het overbelast wordt en bijvoorbeeld harder moet pompen. Zonder behandeling kan dit op den duur leiden tot bijvoorbeeld snelle vermoeidheid, vocht in de longen of zelfs een hartinfarct. Met een biosensor zouden huisartsen of verplegers, maar ook patiënten zelf, hartfalen tijdig aan het licht kunnen brengen en ernstige gevolgen kunnen beperken.

 

Tien teams uit negen landen

Aan SensUs 2017 doen dit jaar tien teams mee, twee keer zoveel als tijdens de eerste editie vorig jaar. Ze komen uit negen verschillende landen, waaronder België, Duitsland, Groot-Brittannië, Egypte en de Verenigde Staten. Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van bedrijven, universiteiten en de gezondheidszorg, roept winnaars uit in technische en creatieve categorieën en kent tevens een award toe aan de biosensor die zij het meest veelbelovend acht voor commerciële toepassingen. Een publieksprijs gaat naar het team dat van het publiek de meeste stemmen krijgt. 

 

Het Eindhovense team T.E.S.T. heeft een innovatief concept uit het onderzoek van TU/e toegepast in hun biosensor. “We hebben een experiment dat bijna een lab beslaat teruggebracht tot een apparaatje van twintig bij twintig centimeter groot”, vertelt teamlid Imke van der Schoor. Hun principe gaat uit van magnetisch gevoelige bolletjes die binden aan de eiwitten. “Onze biosensor is in potentie sneller, goedkoper en nauwkeuriger dan de tests die op de markt zijn.”

 

Digitaal platform

Doel van deze studentencompetitie, die uniek is in de wereld, is om de educatie en innovatie op het gebied van biosensoren te stimuleren. Volgens Menno Prins, TU/e-hoogleraar moleculaire biosensoren en oprichter van de competitie, komen studenten met zeer creatieve ideeën. “En het feit dat patiëntenorganisaties en grote bedrijven betrokken zijn bij SensUs vergroot de kans dat veelbelovende oplossingen ook daadwerkelijk in de maatschappij gebruikt kunnen worden.”

De innovatie zit ook in de competitie zelf, zegt Prins. “Elk jaar staat een ander onderwerp centraal, maar we willen ook elk jaar met iets nieuws experimenteren.” Dit jaar is dat een digitaal platform, volledig gebouwd door TU/e-studenten Software Science, waarmee mensen overal ter wereld kunnen meekijken en de competitie kunnen volgen. “We hebben vijftien livestreams, de meetresultaten van de biosensoren worden live getoond, mensen kunnen online stemmen, en studenten zitten klaar om vragen te beantwoorden”, vertelt Eliene Rutten, één van de studenten die SensUs dit jaar organiseert.

 

Programma

De wedstrijd is uitgesmeerd over twee dagen. Op vrijdag 8 september vindt het testen van de biosensoren plaats. De zaterdag is voor het algemene publiek en de prijsuitreiking. Op beide dagen zijn er lezingen, pitches en een informatiemarkt. Publiek is van harte welkom op beide dagen, de toegang is gratis. Locatie is het Auditorium op de campus van de TU/e. Ga voor meer informatie en registratie om te kunnen meestemmen naar www.sensus.org

 

Bron: TU/e

Toon alle referenties

Dit artikel is overgenomen van: