Terug

Studenten TU Delft zetten eerste stappen met nieuw exoskelet voor dwarslaesiepatiënt
Janine Budding

05 september 2017

Studenten TU Delft zetten eerste stappen met nieuw exoskelet voor dwarslaesiepatiënt

Publicaties

Met het door de studenten zelf ontworpen en gebouwde exoskelet laat Project MARCH mensen met een dwarslaesie opnieuw lopen. Het gebruik van een exoskelet heeft grote voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de gebruiker. “Het lopen draagt ook bij aan de algehele mentale en fysieke fitheid en heeft een gunstig effect op bijkomende complicaties van een dwarslaesie, zoals blaas- en darmproblematiek,” zegt Ilse van Nes, revalidatiearts bij de Sint Maartenskliniek waar Ruben de Sain eerder een revalidatieprogramma heeft gevolgd waarbij gebruik werd gemaakt van een commercieel exoskelet. Een exoskelet is voor de gebruiker veel meer dan een technologie die de verloren beenfunctie teruggeeft. “Het feit dat je na 10 jaar gewoon weer kan staan en familie en vrienden op ooghoogte kan aankijken geeft me een ontzettend fijn gevoel,” vertelt Ruben.

Met het door de studenten zelf ontworpen en gebouwde exoskelet laat Project MARCH mensen met een dwarslaesie opnieuw  lopen. Het gebruik van een exoskelet heeft grote voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de gebruiker. “Het lopen draagt ook bij aan de algehele mentale en fysieke fitheid en heeft een gunstig effect op bijkomende complicaties van een dwarslaesie, zoals blaas- en darmproblematiek,” zegt Ilse van Nes, revalidatiearts bij de Sint Maartenskliniek waar Ruben de Sain eerder een revalidatieprogramma heeft gevolgd waarbij gebruik werd gemaakt van een commercieel exoskelet. Een exoskelet is voor de gebruiker veel meer dan een technologie die de verloren beenfunctie teruggeeft. “Het feit dat je na 10 jaar gewoon weer kan staan en familie en vrienden op ooghoogte kan aankijken geeft me een ontzettend fijn gevoel,” vertelt Ruben. 

Eerste stappen

Het vermogen om iemand met een dwarslaesie weer volledige mobiliteit terug te geven is voor 31 studenten van de TU Delft dé motivatie om zich een jaar lang vrijwillig in te zetten voor dit project. Een jaar geleden zijn zij begonnen met het ontwerpen van een compleet nieuw gebruiksvriendelijk exoskelet. Inmiddels is dit ontwerp ook daadwerkelijk gerealiseerd en hebben ze een tastbaar exoskelet waarmee ze kunnen trainen. Na de eerste succesvolle trainingen is het studententeam er nu in geslaagd om daadwerkelijk te lopen met hun exoskelet. “Wij zijn ontzettend blij dat dit gelukt is en ik ben enorm trots op het team en Ruben om alles wat we tot nu toe bereikt hebben. Nu deze stappen een feit zijn, zullen wij officieel het intensieve trainingstraject starten voor de Cybathlon Experience,” vertelt Dingemanse, teammanager van Project MARCH. Het team heeft hiervoor nog tot begin oktober de tijd.

 

Cybathlon Experience

De Cybathlon Experience is een wedstrijd voor bionische para-atleten waar commerciële en academische teams met een exoskelet zo snel mogelijk de vier onderdelen van de wedstrijd, die ontworpen zijn als imitaties van alledaagse situaties, moeten trotseren. In september 2016 vond de eerste Cybathlon plaats in Zürich. Dit jaar is de wedstrijd onderdeel van het Rehacare evenement, een internationale beurs van 4 tot en met 7 oktober in Düsseldorf gefocust op revalidatie. “Naast het competitieve element is deze wedstrijd vooral een belangrijk moment voor alle teams om hun exoskelet te testen op de toepasbaarheid in het dagelijks leven en kennis uit te wisselen. Gezamenlijk hopen wij een extra boost te geven aan deze medisch technologische ontwikkeling,” besluit Dingemanse. 

 
 

 

Website Project MARCH
http://projectmarch.nl/nl/
Designpresentatie Project MARCH
https://www.youtube.com/watch?v=_quFAZRomIU
Ontwerp video:
https://youtu.be/uSC2EI-Y9WI

Bron: Tekst en foto ‘TU Delft/Project MARCH’ 

Toon alle referenties

Dit artikel is overgenomen van:

https://www.tudelft.nl/2017/tu-delft/studenten-tu-delft-zetten-eerste-stappen-met-nieuw-exoskelet-voor-dwarslaesiepatient/