Terug

Innovatieve endoscopiecamerahouder in gebruik bij UMC Utrecht
Redactie MT-Integraal

28 september 2016

(Laatst aangepast: 08-10-2016)

Innovatieve endoscopiecamerahouder in gebruik bij UMC Utrecht

Berichten

UMC Utrecht maakt sinds kort gebruik van Mofixx, een in eigen beheer bedacht chirurgisch instrument. Het is een instrument dat bij een kijkoperatie de camera fixeert en op deze manier artsen een stabieler beeld geeft tijdens de operatie.

Nieuwsbericht

Bij een kijkoperatie wordt via kleine buisjes de camera en instrumenten in de patiënt gebracht. De chirurg is hierbij afhankelijk van het beeld dat de camera opneemt. De chirurg is afhankelijk van het beeld dat de camera opneemt. Voor een stabiel beeld is het van groot belang om de camera stil te houden. Het vasthouden van een camera onder zware condities kan tot een slechte ergonomische houding leiden met een zware belasting voor het lichaam en trilling van het beeld als gevolg.

 

 

Mofixx biedt een slimme en innovatieve oplossing: een uiterst compacte camerahouder die eenvoudig aan de operatietafel wordt gemonteerd, ontwikkeld om via een intuïtief “drag and drop” systeem solochirurgie mogelijk te maken. Met één druk op de knop kan de chirurg zelf de houder ontkoppelen en de camera in de door hem gewenste stand zetten.

Naast kostenbesparing is verminderde belasting van de rug, een stabieler beeld en de mogelijkheid voor reproduceerbaar opereren de doelstelling. Daarnaast heeft de chirurg meer bewegingsvrijheid omdat de assisterende arts niet meer in de weg staat.

 

Pontes Medical begeleidde deze ontwikkeling in een samenwerking tussen het UMC Utrecht en Indes. Joris Jaspers, hoofd Innovatie, Medische Technologie van het UMC Utrecht bedacht samen met collega ontwerper Jesse Bosma de Mofixx. “Het viel mij op dat veel assistenten en chirurgen onder slechte omstandigheden moesten opereren. Bij kijkoperaties moeten assistenten vaak op onmogelijke wijze uren lang in een slecht houding instrumenten vasthouden zodat de chirurg zijn werk kan doen. Ik vond dat dit beter kon.”

Toon alle referenties