Terug

Jubileum 45 jaar WIBAZ
Job Gutteling

02 mei 2016

(Laatst aangepast: 19-05-2016)

Jubileum 45 jaar WIBAZ

Berichten

In 1971 stond de naam voor Werkgroep Instrumentenbeoordeling Academische ziekenhuizen. Begonnen als een groepje technici vanuit de academische ziekenhuizen die behoefte hadden om zaken op medisch technisch gebied met elkaar te delen.

Geschiedenis

Zoals de naam van toen al zegt begon het met name met het opstellen van beoordelings- en toetsingscriteria voor medische apparatuur. Zo werden op enig moment jaarlijks 25 apparaat typen beoordeeld/getoetst en kon een ieder over deze informatie beschikken om o.a. weloverwogen keuzes te maken bij aanschaf van medische apparatuur voor het ziekenhuis. Het kwam tot uitwisselen van leverancierservaringen, tot het opzetten van een systeem van gevaar- en praktijkmeldingen. En al deze informatie stond ter beschikking aan iedereen werkzaam binnen de medische technologie.
Waar de medische technologie zich in de loop der jaren ontwikkelde en ook te maken kreeg met steeds meer wet- en regelgeving en normen, bedoeld om de veiligheid en veilige toepassing van medische apparatuur te borgen en te verbeteren, richtte de WIBAZ zich meer en meer op het praktisch handen en voeten geven aan deze regelgeving. Dat leidde tot een inmiddels indrukwekkende reeks van publicaties die zeker de laatste 10 jaren breed hun weg vonden binnen de ziekenhuiswereld in Nederland.
Het samen delen van informatie, één van de eerste doelstellingen, komt de laatste jaren zeker in brede zin uit de verf door de goede samenwerking met andere beroepsverbanden rond medische technologie als de VZI, NVKF, BMTZ, NVKFM, NVKFI en andere verbanden als NVZ, NFU. Het lustrumcongres ‘Sleutelen aan de toekomst’ op 26 mei a.s. is daar een uitstekend voorbeeld van.
Maar trots ben ik als voorzitter vooral op die kleine, slagvaardige club van gedreven technische mannen en vrouwen die zich in WIBAZ verband inzetten voor de veiligheid en kwaliteit van medische technologie in Nederland en soms zelfs daarbuiten.
O, ja, en de naam, die dekt inmiddels beter de lading: Werkgroep Instrumentatiebeheer Academische ziekenhuizen.
Loek Zwarekant, voorzitter WIBAZ

Koepel Medische Technologie

De Koepel Medische Technologie vormt het platform van de beroepsverenigingen die werkzaam zijn in het werkveld van de medische technologie. De VZI maakt als grootste vereniging uiteraard ook deel uit van de KMT. De intensieve samenwerking tussen de verenigingen heeft er toe geleid dat het lustrumcongres van de WIBAZ gezamenlijk door de KMT wordt georganiseerd. Het voorjaarscongres van de VZI zal op 26 mei 2016 helemaal gericht zijn op het lustrumcongres dat het toepasselijke thema ‘Sleutelen aan de toekomst’ heeft mee gekregen. De VZI gunt de WIBAZ van harte dit podium omdat deze expertgroep uit de Academische ziekenhuizen veldnormen en praktijkgidsen aan het werkveld heeft afgeleverd die inmiddels tot standaard in de medische technologie zijn verheven. Wie kent bv. de ‘Standaard Service Overeenkomst’ van de WIBAZ nou niet?
De KMT wil zich met de gezamenlijke organisatie van het congres tevens profileren als een platform dat initiatieven neemt om de veldpartijen die in de medische technologie werkzaam zijn te ondersteunen in vraagstukken rondom de toepassing van de medische technologie waarbij de veldpartijen betrokken zijn. Een prachtig voorbeeld is de samenstelling van een werkgroep met deskundigen op het gebied van medische- en informatie technologie die van de KMT de opdracht hebben gekregen om een praktijkgids te maken over het beheer en de kwaliteitsborging rondom de medische systemen. Eind van dit jaar hoopt de KMT deze praktijkgids te kunnen presenteren.
De samenwerking tussen de KMT verenigingen zal de komende jaren alleen nog maar toenemen ten gevolge van de verdere integratie van de medische technologie in de complexe IT-omgeving. Op de werkvloer is de samenwerking tussen de traditionele beroepen en de jonge beroepsgroep van de klinisch informatie technici van essentieel belang om de patiëntveiligheid in deze nieuwe technologische omgeving te blijven borgen. Het Convenant Medische Technologie waaraan de KMT ook een belangrijke bijdrage heeft geleverd en de voornoemde praktijkgids bieden hiervoor de kaders.
Het thema van het congres biedt niet alleen een visie over de toekomstige mogelijkheden van de medische technologie maar ook hoe wij hiermee om moeten gaan. De KMT wil hiernaast ook kritisch kijken naar de zinvolle toepassingen van alle technologische ontwikkelingen en hierover een mening gaan vormen, wij hebben immers ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Henk Imming, Voorzitter VZI

Sleutelen aan de toekomst

Sleutelen aan de toekomst, die slogan verwoordt mooi de ontwikkeling die de WIBAZ doorgemaakt heeft in haar nu 45 jarig bestaan. Want sleutelaars zijn zij al lang niet meer. Het oorspronkelijke doel van de vereniging was het schrijven van beoordelingsrapporten over medische apparatuur, hetgeen zich verder heeft ontwikkeld tot het inrichten van het beheer van medische apparatuur in Academische Ziekenhuizen, en nu tot het mede ontwikkelen van de medische technologie van morgen. Het lustrumprogramma, dat is vormgegeven in samenwerking met de partners binnen de koepel medische technologie geeft daar mooi inhoud aan. De NVKF zoekt graag mee naar de sleutel voor de toekomst, en hoopt deze samen met de partners binnen de Koepel te vinden. WIBAZ gefeliciteerd met jullie 45-jarig lustrum!
Lieke Poot, voorzitter NVKF

Raakvlakken

Ook de BMTZ, de beroepsvereniging van Biomedisch Technologen in de zorg, heeft zich aangesloten bij de organisatie van het WIBAZ lustrum symposium. Na de oprichting van BMTZ in 2010 heeft de vereniging zich in korte tijd ontwikkeld tot een volwaardige en gerespecteerde veldpartij die zorg draagt voor nascholing en opleiding van leden en het beroep biomedisch technoloog verder heeft vormgegeven. BMTZ participeert in diverse landelijke werkgroepen, waaronder de NVZ/NFU werkgroep die o.a. werkt aan de herziening van het convenant medische technologie, en is net als de WIBAZ met andere technische beroepsverenigingen verenigd in de koepel medische technologie.
In steeds meer zorginstellingen zijn biomedisch technologen werkzaam. Een Biomedisch Technoloog is een professional die werkt op het grensvlak van management, de zorgprofessional en de door technologie gedreven medische processen. Hij is een organisatiebrede technisch specialist met als doel het opzetten, verbinden en continu optimaliseren van technologisch gerelateerde processen in de zorg in termen van kwaliteit, veiligheid, effectiviteit en efficiëntie.
Een biomedisch technoloog kan de rol van coördinator medische technologie vervullen, zoals geadviseerd vanuit het taakprofiel dat is opgesteld in opdracht van ministerie VWS.
De BMTZ verzorgt, in samenwerking met de School of Medical Physics and Engineering Eindhoven (SMPE/e) een tweejarige post-master ontwerpersopleiding genaamd Qualified Medical Engineer, track Clinical Engineering (QME-CE). Deze opleiding wordt gecombineerd met een werkplek in het ziekenhuis en ondersteunt Biomedisch Technologen met vakken, projecten en coaching in hun ontwikkeling tot een senior, instellingsbrede expert om functies zoals die van procesverbeteraar, risicomanager en/of coördinator op het gebied van medische technologie in te kunnen vullen.
De beroepsvereniging groeit nog ieder jaar gestaag, in de ziekenhuizen is er steeds meer bekendheid en met de start van de postmasteropleiding is de BMTZ in staat samen met de andere beroepsverenigingen mee te sleutelen aan de toekomst. Het aansluiten bij de organisatie van het WIBAZ-lustrumcongres was dan ook een logische stap. De verschillende beroepsgroepen in de (technische) gezondheidszorg hebben vaak zoveel raakvlakken dat samenwerking vanzelfsprekend is. Een samenwerking met als doel het veilig en verantwoord omgaan met de steeds complexere medische technologie en gebruik te maken van alle mogelijkheden die deze biedt.
Bestuur BMTZ

Toon alle referenties

Auteur