Terug

It's a jungle out there: Zorgtechnologie in Suriname
Job Gutteling

07 januari 2013

(Laatst aangepast: 26-07-2016)

It's a jungle out there: Zorgtechnologie in Suriname

Columns

Manager zorgtechnologie zijn is wellicht niet zo bijzonder. Maar Gordon Voigt is het in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo in Suriname. In dit interview komen de bijzondere uitdagingen die hij tegenkomt in zijn werk ter sprake en de verschillen met de praktijk in Nederland.

Welke opleidingen heb je gevolgd?

Na mijn VWO afgerond te hebben in Suriname heb ik aan de TU-Delft mijn Bachelor titel behaalt van de richting Werktuigbouwkunde, waarna ik mijn Master titel behaald heb in Biomedische techniek met als specialisatie richting Medische instrumentatie en medische veiligheid.

Na mijn afstuderen heb ik een jaar gewerkt voor het bedrijf LeQuest als medisch apparatuur analist waarna ik verhuisd ben naar Suriname en mijn eigen medisch/technisch bedrijf heb opgestart en een jaar lang diensten heb verricht in de zorgsector. Deze diensten varieerde van consultancy tot aan reparatiewerkzaamheden.

Mijn huidige functie is manager zorgtechnologie, een nieuwe afdeling welke de totale levenscyclus beheert van alle zorgtechnologie producten die het ziekenhuis binnenkomen en afgeschreven worden.

Naar mijn mening past mijn opleiding en ervaring inhoudelijk op zorgtechnologie niveau prima bij mij huidige functie.

 

Hoe kom je aan je huidige baan?
Tijdens mijn periode als eigen baas heb ik naar alle ziekenhuizen en medisch/technische bedrijven in Suriname een brief gestuurd ter kennismaking en om van ideeën te wisselen over het vakgebied zorgtechnologie. Uiteindelijk kwam ik de directeur tegen van het grootste ziekenhuis is Suriname welke na enkele gesprekken gevraagd heeft om fulltime in dienst te treden.

 

Was het een bewuste keuze om naar Suriname te gaan?
Geboren en getogen in Suriname was voor mij de stap naar Nederland om te gaan studeren een uit noodzaak. De opleidingen in Suriname zijn van een ander niveau en niet allemaal zijn internationaal erkent. Na mijn opleiding heb ik getwijfeld over een terugkeer naar Suriname om het feit dat ik wellicht nog enkele jaren werkervaring wou opdoen. Maar na een jaar gewerkt te hebben sloeg de heimwee toe, mijn studie (mijn doel voor mijn vertrek naar Nederland) was afgerond en zo ook mijn gevoel om nog langer te blijven. De keuze voor een terugkeer naar Suriname noem ik dan ook een van gevoel. Een terugkeer naar Nederland sluit ik nooit uit want je weet nooit hoe of wat het leven brengt maar momenteel ben ik heel erg op mijn plek in mijn vaderland.

 

Hoe ziet wat jou betreft je toekomst eruit?

Als medisch ingenieur hoop ik me de komende jaren te ontwikkelen tot een allround manager die naast het technische ook de financiele/organisatorische van mijn vakgebied verder te ontwikkelen en de onderliggende relaties tussen zorginstellingen, verzekeraars en de overheid beter te begrijpen. Met deze ervaring, kennis en kunde geloof ik dat ik de komende jaren een positieve bijdrage zal blijven kunnen leveren aan de ontwikkeling van de (technische) gezondheidszorg van Suriname. Hiernaast heb ik de ambitie om vanuit Suriname ooit ook van toegevoegde waarde te zijn in de regio (CARICOM en Zuid Amerika).

 

Je bent manager Zorgtechnologie. Wat houdt die functie in?
Als manager van de zorgtechnologie afdeling ben ik verantwoordelijk voor het begeleiden van het inkooptraject, implementatie, onderhouden/repararen en afdanken van zorgtechnologie producten van het ziekenhuis. Hiervoor heb ik momenteel een co-manager en 3 service medewerkers die ik aanstuur.

 

Hoe groot is het ziekenhuis/technische afdeling waar je werkt? Hoeveel medische apparatuur hebben jullie in huis? Onze afdeling bestaat momenteel uit 5 personen en zal dit jaar uitgroeien tot 8 personen. Volgens de laatste telling had het ziekenhuis ±1250 medische apparaten (exclusief ziekenhuisbedden en computers).

 

 

Wat zijn opmerkelijke/grote verschillen tussen Nederland en Suriname op het gebied van zorg en medische hulpmiddelen?

Verschillen qua zorg ligt hem meer in het aanbod van complexe ingrepen. Nederland heeft een ruimer aanbod van behandelingen dan Suriname, maar ik geloof dat Suriname in vergelijking met andere landen in de regio best goed ligt met de mogelijkheden van behandelingen. Het komt minder vaak meer voor dat patiënten moeten uitwijken naar andere landen vanwege gebrek aan behandelcapaciteiten of middelen.

Een praktisch opvallend verschil voor mij is dat de aanschaf van en onderhoudscontracten sluiten voor medische apparaten per definitie duurder is in Suriname, in vergelijking met Nederland, door de geografische ligging van Suriname. Door de grootte van de markt is het niet rendabel voor grote bedrijven/fabrikanten om zich hier permanent te vestigen en komt er vaak een distributeur tussen. Dit kan een voordeel zijn, maar in sommige gevallen ook een nadeel. Voordeel is dat het uurloon van een lokaal bedrijf lager ligt, maar de aanschafkosten natuurlijk hoger (afhankelijk van de marges natuurlijk).

De relatie tussen de overheid en het financieringsstructuur is net als in de rest van de wereld ook in Suriname vaak een punt van discussie, waar ik me voorlopig bewust nog niet erg veel in zal verdiepen. Ik ken de regelgeving en wat voor invloed dat heeft op de besluitvorming rondom mijn vakgebied.

 

Werken jullie ook volgens het convenant?

Wij hebben binnen onze afdeling het convenant doorgenomen en vallen hier regelmatig op terug. Het beschrijven van processen voor onder andere de inkoop, implementatie en beheer van onderhoud hebben wij in momenteel afgerond. De implementatie van elke verandering binnen de huidige manier van werken is een uitdaging op zich. Zo ook onze nieuwe inkoop procedure. Tot voor kort waren daar geen duidelijke procedures voor, maar sinds kort wordt er gebruik gemaakt van een aanvraagformulier die de discipline hoofd moet invullen en ondertekenen. Hierna gaat de zorgtechnologie in overleg met de afdeling over hun aanvraag en wordt er een risico analyse gedaan en een pakket van eisen opgesteld. Met deze informatie worden er offertes opgevraagd en aan de hand van een checklist nagelopen. De zorgtechnologie spreekt dan haar advies uit over welke aanbieder prijs/technisch de voorkeur geniet waarna er in overleg met de aanvragers een definitief advies naar de directie wordt uitgebracht. Bij eventuele meningsverschillen over de keuze tussen de afdeling en de zorgtechnologie wordt dit opgenomen en voorgelegd aan de directie die het laatste woord heeft natuurlijk.

 

Waar werk je op dit moment aan?
Op dit moment werken wij aan ons investeringsbegroting voor de komende 5 jaren en aan de plannen voor het bouwen van een nieuw ziekenhuis. Parallel hieraan schrijven wij de project dossiers voor diverse instandhoudingprojecten van ons ziekenhuis.

 

Hoe gaan jullie om met preventief/correctief onderhoud?
Wij streven naar een gezond balans tussen uit besteden van het onderhoud en reparatie werkzaamheden. Zo is ons doel om voor het overgrote deel (75%) van het machinepark van het ziekenhuis minimaal eerstelijns werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Afhankelijk van het volume en rendabiliteit van een investering voor trainingen/opleidingen zal er per type apparaat een keuze worden gemaakt voor het sluiten van het type onderhoudscontract.

 

 - Waarmee zouden medisch technici uit NL je kunnen helpen?

Medisch technici uit Nederland zouden onze afdeling kunnen helpen door ervaringen te delen. Met name praktische tips ten aanzien van bijvoorbeeld inrichting instrumentele dienst en werkstages voor Surinaamse medisch technici zal van enorme toegevoegde waarde zijn.

 

Kan je iets noemen dat Nederland van Suriname zou moeten overnemen?

De ontwikkelingen in de markt gaan in een rap tempo en de manier van werken en rol van een dergelijke afdeling verandert daardoor ook constant. Ideeën uitwisselen en een visie vormen over de toekomst van medische techniek in ziekenhuizen is iets waar wij regelmatig naar kijken. De strategie en de bijbehorende processen op gepaste wijze hierop afstemmen zal dan ook een uitdaging blijven en ik geloof dat door samen en regelmatig in overleg te gaan met collega’s van dit mooi vak dat de zorg er alleen op vooruit kan gaan.

 

 Heb je behoefte aan ‘afgeschreven’ hulpmiddelen uit Nederland?

Het hangt er helemaal vanaf wat. Wij verzamelen zo veel als mogelijk informatie over de hulpmiddelen.  Bij gebrek aan, bijvoorbeeld, instructie documentatie en ervaring met het aangeboden hulpmiddel in ons ziekenhuis kiezen wij er liever niet voor het binnen te halen. Afhankelijk van wat er beschikbaar is gaan wij in overleg met de afdeling en de eindgebruikers waarna wij ook hiervoor een risico analyse maken als het binnenhalen van betreffende hulpmiddel wel degelijk een toegevoegde waarde zal hebben aan de dienstverlening van het ziekenhuis.

Toon alle referenties

Auteur