Terug

Leren opereren met een VR-bril in het Catharina Ziekenhuis
Janine Budding

25 juli 2017

Leren opereren met een VR-bril in het Catharina Ziekenhuis

Publicaties

Zelfs de beste chirurg heeft het ooit moeten leren: opereren. De onderwijstechnieken op dit gebied zijn de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. Chirurgen in opleiding oefenen steeds vaker op virtuele patiënten. In het Catharina Ziekenhuis wordt sinds deze week geoefend met een Virtual Reality-bril.

Ruim zeventien jaar geleden werd in dit ziekenhuis al de basis gelegd voor het oefenen op virtuele patiënten door het gebruik van Virtual Reality-simulatoren. Daar is deze week een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd. Sinds deze week beschikt het ziekenhuis als derde centrum wereldwijd namelijk over een simulator met Virtual Reality-bril, waardoor het lijkt of de chirurg-in-opleiding op de OK staat. Het apparaat staat in het skillslab, de trainings- en instructiefaciliteit van het Catharina Ziekenhuis. Daar oefenen artsen in opleiding vanuit heel Nederland onder andere met kijkoperaties. Het is een belangrijk onderdeel van het omvangrijke trainingstraject dat chirurgen in opleiding doorlopen.

“De VR-simulator met VR-bril is veelbelovend. Ik voorzie grote mogelijkheden voor de toekomst. Dit kan grote impact hebben op de manier van trainen van chirurgen in opleiding”, zegt prof. dr. Jack Jakimowicz van het Catharina Ziekenhuis. Bart van Groningen, in opleiding tot orthopedisch chirurg, staat geconcentreerd met VR-bril zijn handelingen uit te voeren. “Met zo’n bril heb je echt het idee dat je in een OK staat. Het is levensecht.”

Jakimowicz: “Dit apparaat is heel goed in staat om de omstandigheden in een OK na te bootsen. Met die bril en koptelefoon heb je echt het gevoel dat je op de OK staat. En op zo’n OK heb je te maken met storende factoren, die zorgen voor afleiding. Er loopt iemand binnen, er gaat een pieper af, andere mensen praten. Dat zie en hoor je allemaal. En ondertussen moet je gewoon doorgaan met je operatie.” Jakimowicz verwacht dat artsen-in-opleiding die met dit apparaat geoefend hebben, sneller hun weg vinden in de ‘echte’ OK.

Tilburg University

 

De nieuwe simulator wordt het komende half jaar door studenten van de Tilburg University  gevalideerd. “Zij gaan onderzoeken of er een verbetering en een versnelling van het aanleren van de vaardigheden optreedt bij chirurgen in opleiding die hiermee aan de slag gaan”, aldus  Jakimowicz.

 

De nieuwe simulator met VR-bril biedt de mogelijkheid tot veilig, herhaald en op gestructureerde wijze trainen van artsen in opleiding. Bovendien kan de uitvoering objectief worden beoordeeld. In het nieuwe apparaat kunnen op korte termijn meerdere operatieprogramma’s worden geoefend, die een verdieping hoger op de OK bij ‘echte’ patiënten worden uitgevoerd.

 

 

 

 

 

Kijkoperatie

Bij een kijkoperatie gaat het ook om een goede oog-hand coördinatie. Tijdens zo’n operatie wordt er geopereerd via een camera die in de buikholte wordt gebracht. Door kleine sneetjes – niet groter dan 1 centimeter - worden instrumenten in de buik gebracht. De chirurg ziet die instrumenten op een scherm voor zich en kan zo de operatie uitvoeren. Het is de meest patiëntvriendelijke operatietechniek; de patiënt heeft minder pijn, het herstel verloopt sneller en er is aanzienlijk minder risico op complicaties.

Chirurgen van het Catharina Ziekenhuis zijn gespecialiseerd in kijkoperaties. Patiënten met overgewicht die bijvoorbeeld een gastric sleeve of gastric bypass ondergaan, worden altijd via een kijkoperatie geopereerd. En ook ingewikkelde kankeroperaties, zoals  alvleesklieroperaties, worden vaak via een kijkoperatie verricht. Het Catharina Ziekenhuis is één van de weinige ziekenhuizen in Nederland die dit doet.

 

Bron: Catharina Ziekenhuis

Toon alle referenties

Dit artikel is overgenomen van:

https://www.catharinaziekenhuis.nl/nieuws/1815-leren-opereren-met-een-vr-bril-in-het-catharina-ziekenhuis.html